Interview

‘Ik ging meer uren werken, maar ik hield minder geld over’

Als je vanuit de Wajong of WIA gaat werken, moet je loon worden verrekend met je uitkering. Wanneer je een vast inkomen hebt verloopt dit over het algemeen soepel. Maar als je een flexibel contract hebt met wisselende uren en wisselende inkomsten, is het moeilijk om inkomsten vooraf goed in te schatten. Hierdoor moet je bij extra verdiensten een deel van je ontvangen uitkering of bijvoorbeeld huurtoeslag terugbetalen. Met het verrekenen van dat loon gaan er bij Moniek, die Wajong ontvangt, soms dingen niet goed Wat gaat er fout en hoe komt dat? We leggen het uit aan de hand van een gesprek met Moniek, die Wajong heeft en daarnaast werkt.

 

Als je vanuit de Wajong of WIA gaat werken, moet je loon worden verrekend met je uitkering. Dat doet UWV door achteraf te kijken hoeveel je hebt verdiend. Aan de hand daarvan wordt berekend hoe hoog je aanvullende uitkering mag zijn. Dat betekent soms ook dat achteraf blijkt dat je te veel hebt ontvangen en dus moet terugbetalen. Maar dat verrekenen verloopt lang niet altijd zonder problemen. Dat staat in het recent verschenen onderzoeksrapport ‘Als verrekenen een beperking is’.

 

Wisselende inkomsten

Er is onafhankelijk onderzoek gedaan bijna 800 mensen met een arbeidsbeperking. Bij 92 procent van hen leidt de inkomstenverrekening tot onzekerheid over hun inkomen. Ruim 60 procent van de ondervraagden komt in de financiële problemen door de manier waarop hun inkomsten worden verrekend. Dit komt vooral voor bij mensen met wisselende inkomsten uit werk.

 

Werken naar vermogen

Moniek van der Meij (47) worstelt al jaren met de verrekening van haar uitkering. Ze heeft sinds 2008 Wajong en werkt daarnaast bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), bij het lectoraat Volwaardig Leven met Autisme. ‘Er wordt gezegd dat je moet proberen om te werken naar vermogen,’ zegt Moniek. ‘Maar in de oude regeling van de Wajong hield ik minder geld over als ik meer uren ging werken. Dat vond ik ontzettend frustrerend.’

 

Gunstige Constructie

Samen met Boudewijn Borghuis, arbeidsdeskundige van UWV, zocht Moniek naar een oplossing. Zo kwamen zij tot een financieel gunstige constructie. ‘Maar het bleef steeds afwachten of het goed werd geregeld.’ Een situatie die verbeterde toen Moniek in 2015 overstapte naar de voortgezette werkregeling in de Wajong2010. Maar ook dat verliep niet probleemloos.

 

Huurtoeslag terugbetalen

In de nieuwe regeling kon Moniek eindelijk meer gaan werken zonder te worden gekort. ‘Ze ging er in loon mooi op vooruit,’ legt Boudewijn uit. ‘Maar een hoger inkomen kan gevolgen hebben voor eventuele toeslagen en subsidies. In dit geval moest Moniek achteraf haar gehele huurtoeslag terugbetalen aan de Belastingdienst. Dus eigenlijk schoot ze er nog niks mee op.’

 

Complexe wet- en regelgeving

Boosdoener van de problemen met de verrekening is de complexe wet- en regelgeving. Dit wordt beaamd door UWV, gemeenten en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ‘De situatie zou verbeteren als instanties meer met elkaar zouden samenwerken,’ zegt Boudewijn. ‘Wij kunnen het wel goed proberen te regelen, maar je hebt ook te maken met de toeslagen van de Belastingdienst.’ Voor Moniek betekent dat dus dat de situatie voorlopig onzeker blijft.

 

Vinger aan de pols

Samen met het ministerie kijkt UWV hoe de situatie voor mensen met een arbeidsbeperking kan worden verbeterd. Zo wordt er onderzocht hoe mensen beter kunnen worden geïnformeerd. En of het mogelijk is om meer persoonlijk contact in te zetten. Boudewijn: ‘Maar hou ook zelf altijd de vinger aan de pols en vraag door: wat betekent deze verandering voor mij?’

Meer info?

Je kunt hier een samenvatting lezen van het rapport 'Als verrekenen een beperking is'.
Meer info is ook te vinden op de site van UWV.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl