‘Jezelf ontwikkelen vergroot altijd de kans op werk’

De vele mogelijkheden van (om)scholing via UWV zijn volgens adviseur intensieve dienstverlening Halima Fariq bij veel klanten onbekend. ‘Weet dat wij mensen altijd bijstaan als ze opleidingen en cursussen willen volgen die ze nodig hebben voor een nieuwe baan.’

Onlangs nog wist Halima Fariq een jonge man in de Wajong onder te brengen bij een bouwproject waar hij intern een praktijkopleiding volgt als timmerman. ‘Daar word ik zó blij van’, zegt Halima. ‘Het is een van de vele mogelijkheden die UWV in huis heeft om mensen weer aan werk te helpen. Veel klanten weten vaak niet dat wij opleidingen en cursussen aanbieden waarmee mensen zich om kunnen scholen voor een nieuwe baan.’

Daarom wijst Halima klanten altijd op de (om)scholingstrajecten van UWV die iemand in de WW, Wajong of WIA aan (nieuw) werk kunnen helpen. Zoals bij Tamara Blom, van huis uit directiesecretaresse en door ziekte in de WIA beland. Ze werkt nu op de administratie van een zorgboerderij, maar wil daarnaast graag iets betekenen voor het begeleiden van cliënten op de boerderij.

Halima: ‘Tamara is zeer gemotiveerd - daar begint het al mee. Motivatie is altijd de belangrijkste drijfveer. Tijdens gesprekken bespreek je samen de mogelijkheden. Welke opleiding heb je nodig? Welke cursus sluit aan op je ambitie? Tamara kwam zelf met het voorstel van een mbo-basisopleiding (een verkorte mbo-opleiding). Dat hebben we geaccepteerd, waarbij UWV de kosten voor zijn rekening neemt. Door het volgen van de opleiding heeft Tamara haar kansen vergroot door aangenomen te worden bij een werkgever.

‘Maar het kan ook een klant zijn die in de Wajong zit en al vijftien jaar vrijwilligerswerk verricht bij een basisschool - de leraar ondersteunen, een boterhammetje smeren voor de lunch - en toch graag iets wil met de educatie van kinderen. Hij volgt nu een training op het gebied van het gedrag van kinderen. Doorleren, jezelf ontwikkelen vergroot altijd de kans op werk.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat UWV voor jou kan betekenen en wat er mogelijk is op het gebied van (om)scholing? Kijk dan ook op uwv.nl.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl

Meer over