Interview

'Vrijwilligerswerk zorgt voor afwisseling in een werkweek'

Zijn werk als communicatieadviseur doet Matthijs Heuvelman (43) al sinds 2003 met veel plezier. Maar na zeventien jaar was hij toe aan een nieuwe werkomgeving. “Ik heb mijn LinkedInprofiel op ‘beschikbaar’ gezet en direct werd ik door meerdere recruiters benaderd. Detacheringsbureau Samenvijf sprong eruit vanwege het persoonlijke contact plus de mogelijkheid om op de vijfde werkdag vrijwilligerswerk te doen, mét behoud van salaris en verlof.”

Het fijne gesprek met Samenvijf-eigenaar Frans Zantman dat volgde en de aantrekkelijke vacature die hij aanbood, overtuigde Matthijs Heuvelman. Sinds twee jaar is hij in dienst bij ‘Samenvijf’ dat hem vier dagen per week als communicatieadviseur detacheert bij de gemeente Westland. “Dat ik daarnaast elke woensdag vrijwilligerswerk mag doen zonder salaris in te leveren, ervaar ik als een luxe.


Bij de gemeentelijke organisaties waar ik tot 2019 werkte konden alle medewerkers op één werkdag in het jaar vrijwilligerswerk doen: De ‘Daadwerkelijk in de Buurt’-dag  Zo’n dag sta je middenin de samenleving waar je als medewerker elke dag voor werkt. Dat ik dit via Samenvijf élke week in mijn eigen woonplaats kan doen, vind ik geweldig.”

 

Vrijwilligerswerk kiezen

Wat voor vrijwilligerswerk hij doet, is Matthijs’ eigen keuze. “De insteek vanuit Samenvijf is dat je je inzet voor de kwetsbaren in de samenleving. Ik woon al 17 jaar in Hendrik-Ido-Ambacht, maar kende hier behalve mijn buren maar weinig mensen. Mijn sociale leven speelt zich nog grotendeels af in buurgemeente Ridderkerk waar ik ben opgegroeid. Daarom wilde ik graag in Hendrik-Ido-Ambacht vrijwilligerswerk doen. 


Via de lokale vrijwilligersvacaturebank vond ik de vacature ‘interactief voorlezen’ bij de bibliotheek. Door de corona-pandemie is het voorlezen steeds uitgesteld, maar ze zochten bij de bibliotheek ook iemand die de ‘Klik en Tik’-cursussen kon geven. Daarbij leren mensen omgaan met de computer. Hoe werkt de muis? Hoe koop je online een treinkaartje? Maar ik ben ook een keer een uur lang bezig geweest om een dame van 89 haar eerste e-mail te laten versturen. Op m’n werk zou ik daar het geduld niet voor hebben, maar het was prachtig om te zien hoe trots ze was toen het lukte!”

 

Workshops in de bibliotheek

Hoewel de meeste Samenvijf-collega’s vrijdag als vrijwilligersdag hebben, koos Matthijs bewust voor de woensdag. “Het is een mooie onderbreking van mijn werkweek, even helemaal los van alle werkstress. Ik begin fris aan het tweede deel van mijn werkweek. Mijn collega’s bij de gemeente reageren altijd positief op wat ik doe!” Matthijs ervaart ook raakvlakken tussen zijn vrijwilligerswerk en zijn baan als communicatieadviseur. “Bij de gemeente Westland adviseer ik bijvoorbeeld over hoe we zoveel mogelijk oudere inwoners kunnen waarschuwen tegen oplichting. Bij de bibliotheek sta ik voor een klein groepje van 5 ouderen de workshop ‘Pas op voor oplichting via Whatsapp’ te geven die ik heb ontwikkeld als vrijwilliger. De kennis en ervaring die ik op de ene plek opdoe, gebruik ik op de andere plek.

 

Goed gevoel

Inmiddels is Matthijs ook actief op andere plekken. “Als er geen werk is bij de bibliotheek, haal ik als chauffeur voor FoodCompany Ridderkerk bij groothandels en supermarkten eten op dat tegen de houdbaarheidsdatum aan zit op. Daarmee helpen we via onze ‘sociale supermarkt’ mensen met een minimum inkomen én doen we tegelijkertijd iets tegen voedselverspilling.” De afwisseling dat het vrijwilligerswerk biedt, vindt hij de grootste plus. “Je kunt andere talenten tot bloei kunt laten komen en inzetten door iets te doen voor een ander. Dat geeft een goed gevoel!”

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl