Interview

Om- of bijscholen met salaris of uitkering

'Betaald omscholen biedt veel kansen'

In een arbeidsmarkt die snel verandert door automatisering en digitalisering wordt om- of bijscholing steeds belangrijker. Maar hoe kun je zoiets betalen? Die vraag vormt voor veel mensen een drempel. In dit artikel geven twee adviseurs praktische tips en uitleg over financieringsmogelijkheden.

Wat is om- of bijscholen met inkomen?

Omscholen met inkomen betekent dat je een opleiding of training volgt terwijl je inkomen, zoals salaris of uitkering, doorbetaald wordt. Of dat de kosten voor de opleiding die je volgt worden vergoed. Erik de Graaf, adviseur bij het Landelijk Ondersteuningsteam Regionale Arbeidsmarkt, legt uit: ‘Betaald omscholen biedt kansen voor iedereen die op dit moment een uitkering heeft, zich verder wil ontwikkelen in de huidige functie, of een carrièreswitch wil maken.’ Maar, voegt Ruth Karakaya, loopbaanadviseur bij Het Noorden werkt door, toe: ‘Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen als ze hier meer over willen weten.’

 

Financieringsmogelijkheden voor omscholing

Er zijn meerdere manieren om je om- of bij te scholen met behoud van inkomen:

  • Om- of bijscholen met salaris: ‘Bij een leerwerktraject combineer je een opleiding met werk, waarbij je direct een salaris ontvangt. Deze trajecten worden vaak ingezet in sectoren met personeelstekorten, zoals zorg en techniek,’ vertelt Ruth.
  • Om- of bijscholen met behoud van uitkering: UWV kan toestemming geven om een opleiding, training of cursus te volgen met behoud van uitkering en daarnaast ook de opleiding te betalen. Erik voegt toe: ‘Tijdens je opleiding kun je vrijstelling krijgen van de sollicitatieplicht, zodat je je volledig kunt focussen op je studie.

 

Scholingsbudget UWV

‘Als je een uitkering hebt via UWV, kun je een beroep doen op het scholingsbudget. UWV kan een arbeidsmarktrelevante opleiding en boeken- en reiskosten vergoeden,’ zegt Ruth. ‘Arbeidsmarktrelevantie is wanneer je baangarantie of –intentie hebt, als het beroep op de lijst met kansrijke beroepen staat of als je kan laten zien dat je met een certificaat of diploma reële kans hebt op werk.

Ontdek in welke beroepen veel werk is

Andere financieringsopties

Naast om- of bijscholing via bijvoorbeeld een leerwerktraject, het scholingsbudget van UWV of het behoud van een uitkering, zijn er ook andere financieringsopties voor verschillende doelgroepen en situaties.

  • Levenlanglerenkrediet: Een lening via DUO voor mensen ouder dan 30 jaar.
  • Sectorfondsen: Erik: ‘In veel sectoren, zoals de metaalindustrie, kun je opleidingen laten financieren via opleidings- en ontwikkelingsfondsen.’ Uitzendkrachten kunnen gebruikmaken van een scholingsvoucher van Doorzaam, een sectorfonds voor de uitzendbranche.’
  • Regionale talentenfondsen: ‘Sommige arbeidsmarktregio’s hebben subsidies voor omscholing naar kansrijke beroepen.’ legt Ruth uit.
  • Werkgeversbijdrage: Ruth: ‘Werkgevers bieden vaak interne opleidingen aan, zoals bij opticiens en audiciens, waarmee je direct naar een beroep wordt opgeleid. Bijscholing binnen je huidige functie kan vaak met het opleidingsbudget van je werkgever. Ga in gesprek met je werkgever om de mogelijkheden te verkennen.’

Zo begin je met omscholen

  1. Verken je opties: Onderzoek welke opleidingen of beroepen aansluiten bij jouw wensen en talenten. Doe een Beroepskeuzetest, of bekijk via Dennis of Leerbanenmarkt.nl welke leerwerktrajecten beschikbaar zijn in jouw regio. Inspiratie voor geschikte opleidingen kun je opdoen via Leeroverzicht.
  2. Check je financieringsmogelijkheden: Bekijk de opties voor het financieren van jouw opleiding via Leeroverzicht.
  3. Overleg met een adviseur: Kom je er niet uit? Neem contact op met een Leerwerkloket, Werkcentrum of UWV-adviseur voor advies.

Veelvoorkomende uitdagingen bij om- of bijscholen

Betaald om- of bijscholen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Erik: ‘Leren en werken tegelijk vraagt om goede planning en tijdmanagement.’ Ruth: ‘We kijken altijd wat haalbaar is binnen iemands persoonlijke situatie. We helpen mensen alles vooraf goed in kaart te brengen.’ Voor veel mensen is het spannend om opnieuw te leren. Ruth: ‘Een loopbaantest of gesprek met een loopbaanadviseur bij UWV kan je helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen om een goede start te maken.’

 

Waar kun je terecht?

Ben je benieuwd naar je mogelijkheden voor omscholing mét financiering? Er zijn meerdere instanties waar je informatie en ondersteuning kan krijgen. Dit verschilt per regio:

  • UWV: Voor advies en regelingen rondom scholing met uitkering. Neem contact op met je Adviseur werk.
  • Werkcentra: Erik: ‘Voor breed advies. De dienstverlening van Leerwerkloketten gaat geleidelijk over naar regionale werkcentra. In 16 regio’s zijn die er al, en dat groeit binnenkort naar 35. Je kan hier terecht bij een loopbaanadviseur. Advies is beschikbaar voor iedereen, ook als je geen uitkering hebt.’
  • Leerwerkloket: Ruth: ‘Is er nog geen werkcentrum in jouw regio? Neem dan contact op met het Leerwerkloket voor onafhankelijk loopbaanadvies.’

Zo begin je met omscholen

  1. Verken je opties: Onderzoek welke opleidingen of beroepen aansluiten bij jouw wensen en talenten. Doe een Beroepskeuzetest, of bekijk via Dennis of Leerbanenmarkt.nl welke leerwerktrajecten beschikbaar zijn in jouw regio. Inspiratie voor geschikte opleidingen kun je opdoen via Leeroverzicht.
  2. Check je financieringsmogelijkheden: Bekijk de opties voor het financieren van jouw opleiding via Leeroverzicht.
  3. Overleg met een adviseur: Kom je er niet uit? Neem contact op met een Leerwerkloket, Werkcentrum of UWV-adviseur voor advies.

Meer weten over de regels bij het volgen van een opleiding terwijl je een uitkering ontvangt?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl

Meer over