Baankansen, waar vind je ze?
Tijdens de coronacrisis een nieuwe baan vinden, is niet makkelijk. Misschien ben jij ook door deze crisis geraakt en kun je wel wat hulp gebruiken. Daarom zetten wij voor jou op een rij in welke beroepen en branches werk is en in welke juist niet?
Hier kun je beter niet naar zoeken
Veel mensen zijn dit jaar op zoek naar werk. In sommige beroepen kom je op dit moment lastig aan de slag door veel concurrentie. Die beroepen vind je in onze lijst met 54 minst kansrijke beroepen. Vooral bedrijven in de commerciële sector hebben door de crisis minder opdrachten en daardoor minder werk. Denk bijvoorbeeld aan beroepen in de marketing en reclame. Andere beroepen bieden al langer minder goede kansen, vanwege het thuiswerken. Dit geldt vooral voor bibliotheekmedewerkers, grafisch vormgevers en beroepen in de administratieve sector, zoals administratief medewerkers en baliemedewerkers.
Lukt het je na een tijdje solliciteren niet om werk te vinden in jouw vakgebied? Dan kun je misschien beter verder kijken. Er zijn namelijk nog genoeg kansrijke beroepen waar je je tijd en energie in kunt steken!
Hier liggen juist wél kansen
Op alle niveaus zijn er kansrijke beroepen. Het zijn bij elkaar er zo’n 182. Denk aan beroepen in de zorg, de techniek en bij de overheid. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als elektricien, thuiszorgmedewerker of uitkeringsdeskundige. Of als beleidsmedewerker of logopedist. Maar ook in de ICT zijn er mogelijkheden, bijvoorbeeld als servicedeskmedewerker. Wat er allemaal mogelijk is, lees je op de pagina over kansrijke beroepen.
Is een overstap iets voor jou?
Is er binnen jouw sector of beroep nu veel minder kans op werk? Denk dan eens na over een overstap naar een ander beroep. Kijk waar kansen liggen en vraag de mensen in jouw omgeving waar jij goed in bent. Misschien komen jouw vaardigheden ook goed van pas bij beroepen waar je zelf nog niet aan gedacht hebt.
Ben je bijvoorbeeld opgeleid tot evenementorganisator? Een beroep als online marketeer of businessanalist is dan misschien iets voor jou. Hier is de kans op werk nu namelijk groter dan in je eigen branche. Of werkte je als onderwijsassistent in het basisonderwijs, maar kun je door de coronacrisis hier niet meer aan het werk? Kijk dan ook eens naar een beroep als pedagogisch medewerker of woonbegeleider.
Door verder te leren of je om te scholen, vergroot je jouw kansen op een nieuwe baan. Om je te helpen hebben wij een lijst met mogelijke overstapberoepen opgesteld. Zo heb je een uitgebreid overzicht van jouw baankansen!
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl