Zo lukt het wél: tips van Joyce over solliciteren met een beperking

Effectief solliciteren als je een (on)zichtbare beperking hebt. Joyce vertelt hoe je dat doet.

Foto van Joyce de Kleijn. Door jeugdreuma belandde Joyce in een rolstoel. ‘Ik weet hoe het is om te leven met een beperking, en ik weet uit ervaring hoe lastig het is om dan een betaalde baan te vinden.'

Joyce de Kleijn (36) zit sinds haar jeugd in een rolstoel. Dat ze tijdens haar hbo studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening geen tijd heeft voor bijbaantjes, breekt haar op tijdens het solliciteren.

 

Persoonlijke kennismaking

‘Vergeleken met leeftijdgenoten stond ik 1-0 achter, omdat ik geen werkervaring had. Het lukte wel om aan de slag te gaan op een werkervaringsplek bij de gemeente waar ik inkomende Wmo-meldingen controleerde. Dat zijn meldingen van mensen die bijvoorbeeld door ziekte of ouderdom hulp nodig hebben bij het huishouden of persoonlijke ontwikkeling. Na een succesvol half jaar zit de stage erop, maar voor exact dezelfde functie, betaald, word ik niet aangenomen. Ik solliciteer op een soortgelijke functie bij een andere gemeente, maar word weer niet aangenomen. De collega’s, die ik niet persoonlijk heb gesproken, durven het niet aan. Als zich bij dezelfde gemeente weer een vacature vrijkomt, dring ik aan op een persoonlijke kennismaking met mijn mogelijke collega’s. Ze kunnen mij vragen stellen en ontdekken dat ik veel zelfstandiger kan werken dan dat zij dachten. Mijn tip: ga voor een persoonlijk gesprek. Het hoeft niet altijd een sollicitatiegesprek te zijn, maar laat jezelf zien. Wees open over wat je beperking inhoudt, maar focus vooral op jouw kwaliteiten en wat jij toevoegt aan de organisatie.’

 

Mijn tip: ga voor een persoonlijk gesprek. Het hoeft niet altijd een sollicitatiegesprek te zijn, maar laat jezelf zien.

Meer gouden tips?

Emile is oprichter van het platform Beschikb@@r, ontwikkeld voor werkgevers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lees hoe zijn tips jou op weg kunnen helpen.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl