Belangrijk nieuws voor Wajongers met een Garantiebedrag

Heb jij Wajong, ben je in 2021 je baan verloren en krijg je nu een Garantiebedrag? Dan is er belangrijk nieuws voor je. De termijn van het Garantiebedrag is namelijk verlengd. In plaats van een jaar, heb je nu in heel 2022 recht op het Garantiebedrag. Je hebt daardoor langer de tijd om een nieuwe baan te vinden. Hieronder leggen we uit hoe het zit.

Wajongers die in 2021 werkloos zijn geworden, krijgen van UWV een Garantiebedrag (lees hieronder in het kader wat het Garantiebedrag precies is). Het Garantiebedrag zou een jaar gelden, na verlies van je baan. Nu is besloten om het Garantiebedrag te verlengen tot 1 januari 2023.

 

Langer tijd om werk te zoeken

Heb je dus Wajong én een Garantiebedrag, dan heb je nu langer de tijd om nieuw werk te zoeken zonder dat je uitkering omlaag gaat. Uit onderzoek is gebleken dat door corona Wajongers minder snel een nieuwe baan vinden. De overheid heeft daarom besloten de termijn van het Garantiebedrag te verlengen.

 

Voorbeeld

Een voorbeeld om het beter uit te leggen. Stel, je bent op 1 augustus 2021 je baan verloren. Normaal gesproken zou je dan een Garantiebedrag krijgen tot 1 augustus 2022. Maar nu is het zo dat je tot 1 januari 2023 je Garantiebedrag behoudt. Een half jaar langer dus. Als je echter volgend jaar je baan verliest (bijvoorbeeld op 1 augustus 2022), dan loopt het garantiebedrag een jaar later af, namelijk op 1 augustus 2023. Dit is volgens de eerder vastgestelde termijn van een jaar.

 

Meer informatie over het Garantiebedrag? Lees hier meer.

Wat is het Garantiebedrag?

Sinds 1 januari 2021 wordt de Wajong-uitkering op een nieuwe manier berekend. Heb je naast je uitkering nog andere inkomsten? Dan zou het kunnen dat je uitkering door de nieuwe berekening omlaag zou gaan. Daarom is het Garantiebedrag ingesteld.

UWV berekent de hoogte van de uitkering die je zou krijgen voor 1 januari 2021. Dit bedrag wordt vergeleken met de nieuwe berekening. Ieder maand worden deze 2 bedragen met elkaar vergeleken, het hoogste bedrag (het Garantiebedrag) wordt uitbetaald.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl