‘De kans op werk vergroten begint bij jezelf ontwikkelen'

De vele mogelijkheden van (om)scholing via UWV zijn volgens adviseur intensieve dienstverlening Halima Fariq bij veel klanten onbekend. ‘Weet dat wij mensen altijd bijstaan met de kans op werk vergroten. Bijvoorbeeld als je een opleiding of cursus wil volgen die je nodig hebt voor een nieuwe baan.’

Beeld van twee mensen die een gesprek met elkaar hebben.

UWV helpt mensen de kans op werk vergroten

Onlangs nog wist Halima Fariq een jongeman in de Wajong onder te brengen bij een bouwproject waar hij intern een praktijkopleiding volgt als timmerman. ‘Daar word ik zó blij van’, zegt Halima. ‘Het is een van de vele mogelijkheden die UWV in huis heeft om mensen weer aan werk te helpen. Veel klanten weten vaak niet dat wij opleidingen en cursussen aanbieden waarmee mensen zich om kunnen scholen voor een nieuwe baan.’

 

Omscholing kan een oplossing zijn

Daarom wijst Halima klanten altijd op de (om)scholingstrajecten van UWV die iemand in de WW, Wajong of WIA aan (nieuw) werk kunnen helpen. Zoals bij Tamara Blom, van huis uit directiesecretaresse en door ziekte in de WIA beland. Ze werkt nu op de administratie van een zorgboerderij, maar wil daarnaast graag iets betekenen voor het begeleiden van cliënten op de boerderij.

 

Motivatie is belangrijk

Halima: ‘Tamara is zeer gemotiveerd - daar begint het al mee. Motivatie is altijd de belangrijkste drijfveer. Tijdens gesprekken bespreek je samen de mogelijkheden. Welke opleiding heb je nodig? Welke cursus sluit aan op je ambitie? Tamara kwam zelf met het voorstel van een mbo-basisopleiding (een verkorte mbo-opleiding). Dat hebben we geaccepteerd, waarbij UWV de kosten voor zijn rekening neemt. Door het volgen van de opleiding heeft Tamara haar kansen vergroot door aangenomen te worden bij een werkgever.

Weten hoe Tamara met een werkfittraject administratief medewerker kon worden?

 

Overstappen naar een andere branche

‘Maar het kan ook een klant zijn die in de Wajong zit en al vijftien jaar vrijwilligerswerk verricht bij een basisschool - de leraar ondersteunen, een boterhammetje smeren voor de lunch - en toch graag iets wil met de educatie van kinderen. Hij volgt nu een training op het gebied van het gedrag van kinderen. Doorleren, jezelf ontwikkelen vergroot altijd de kans op werk.

Wil je meer weten over wat UWV voor jou kan betekenen en wat er mogelijk is op het gebied van (om)scholing? Kijk dan ook op uwv.nl.

Kan ik een opleiding volgen met een uitkering? Dat kan zeker.

 

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl