Column Nicole: ‘Persoonlijke aandacht is de sleutel tot succes’

Nicole Wezel is eigenaar van sportschool My Health. Als vaste blogger schrijft ze over haar werk voor en met Wajongers, WIA’ers en mensen die zijn uitgevallen en weer terug willen keren naar de werkvloer. Dit keer over Rob (56) die door een hartaanval zijn zelfvertrouwen verloor.

Hij had een prima baan en was dertig jaar in vaste dienst. Elke keer goed weggekomen bij reorganisaties. Die staan de laatste vijftien jaar rond de feestdagen steevast op de agenda bij de bank waar Rob (56) werkt. Ik zie hem nog binnen komen. Een jaar geleden is dat nu. Zuchtend en naar adem happend. ‘Ik voel het weer, het is mijn hart’, stamelde hij. Natuurlijk wisten we van de medische problemen. Tijdens een kennismakingsronde voor een nieuwe baan kreeg hij een hartaanval. Dat hakte er stevig in bij Rob. Zijn cardioloog sprak over een wandelende tijdbom. Weg toekomstperspectief en weg vertrouwen in zijn eigen lichaam. De verzekeringsarts die hem doorstuurde naar My Health, waarschuwde voor zijn kwetsbaarheid. Ik ben met hem in gesprek gegaan, gewoon met elkaar aan tafel met een kop koffie praten over ditjes en datjes. Hoe het thuis gaat, hoe het financiële plaatje eruit ziet. Daarna is het de beurt aan de leefstijlcoach. Die spreekt over zijn leefgewoontes. De personal trainer neemt hem daarna mee op sleeptouw naar de sportschool.

Het gaat over de kleine details, een hartslagmeter om de borst heeft een kalmerende werking. Alles gebeurt met een intensiteit en in een tempo dat aansluit op wat Rob op dat moment kan behappen. In beweging komen is de eerste stap op weg naar het herstel van zelfvertrouwen. Want dat is wat ik vaak zie bij mensen met hartklachten. Het zelfbeeld stort volledig in, angstig voor hoe het verder moet. Eigen huis, schulden, opleiding van de kinderen. Het sociale netwerk stort in uit schaamte voor het thuiszitten. Daar laten we de drietrapsraket op los. Eerst in beweging komen, dan in gesprek en als derde werken aan herstel. Een groot pluspunt is dat Rob koste wat het kost ver weg wil blijven van arbeidsongeschiktheid. Ik zie hem een jaar later staan. Vaste klant van de sportschool, vaste gast aan tafel. Enorm dankbaar voor wat hem is overkomen. Vol vertrouwen in zijn lichaam, vol vertrouwen in zijn toekomst. Het is via My Health gelukt om een passende baan te vinden. Zijn hart functioneert goed, zijn hoofd is blij. Persoonlijke aandacht is de sleutel tot succes. Dat bewijst Rob in levende lijve.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl