Bedrijf starten vanuit Wajong of WIA? 5 tips uit de praktijk

Is een eigen bedrijf al jarenlang een droom? Veel Wajongers en WIA’ers gingen je voor. Zij starten een eigen bedrijf en konden zo hun uitkering (deels) achter hun laten. Ook een eigen bedrijf starten? Check deze 5 tips die je verder helpen om je eigen baas te worden.

Tip 1. Ga op onderzoek uit (Kelly – eigen voedingspraktijk)

De eerste stap is om te ontdekken wat je precies gaat doen. Is logisch, maar daar gaan nogal wat starters de fout in. Misschien weet je allang wat voor bedrijf je wilt starten en kriebelt het om te beginnen. Of misschien overweeg je pas sinds kort om een eigen onderneming te starten en zit je nog in de oriëntatie fase. In ieder geval is het goed om te beginnen met wat onderzoek, voordat je de eerste stappen gaat zetten. Wat lijkt je leuk om te doen? Is er vraag naar? Beschik je over vaardigheden voor de job? Zoek online naar informatie of vraag om tips van andere ondernemers.

 

Tip 2. Kijk met een kritische blik naar je eigen situatie (Anne – eigen blog/website)

Bij het starten van je eigen bedrijf vanuit een Wajong- of WIA-uitkering is het belangrijk om te kijken naar de arbeidsbeperking waar je last van hebt. Wat voor werk kan je aan met deze beperking en hoeveel uur in de week zou je met je bedrijf bezig kunnen zijn? Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen en dit is ook het moment waarop je eerlijk moet zijn tegen jezelf. Het is de bedoeling dat je een inschatting maakt van hoeveel uur per week je kunt werken, zónder lange termijn last te krijgen. Zo voorkom je dat je jezelf voorbij gaat rennen en voorkom je dat je veelbelovende bedrijf een vroegtijdige dood sterft.

 

Tip 3. Stel grenzen voor jezelf (Jaqueline – illustrator)

Als je vast gesteld hebt hoeveel uur je met je eigen bedrijf bezig kan zijn, komt hierna de moeilijkste stap. Namelijk je aan deze afspraak houden. Zeker in de opstart van je bedrijf is er vaak veel te doen en kan het verleidelijk zijn om je te verliezen in de tijd die je er mee bezig bent. Voorkom dat je tegen je beperkingen aan loopt. Toch is het belangrijk om niet over je eigen grenzen heen te gaan. Je wilt namelijk niet nét moeten stoppen wanneer je bedrijf begint te lopen, simpelweg omdat je te veel in een te korte tijd hebt gedaan.

 

Tip 4. Omring jezelf met mensen die je verder helpen (Inge – eigen thuisbakkerij)

Ook al is het jouw idee, jouw droom en jouw bedrijf, betekent dit niet dat je het allemaal alleen hoeft te doen. In de opstartfase kan je bijvoorbeeld hulp krijgen van een adviseur of coach binnen UWV. Ook is het handig om na te denken over mensen in je persoonlijke kring, die misschien een handje kunnen helpen. Alle (vrijwillige) hulp die je kan aannemen, gaat zorgen voor een stukje rust. Én je kan ook nog eens je successen met hen delen.

 

Tip 5. Maak het makkelijk(er) voor jezelf (Suzanne – eigen bloemenwinkel)

Iedere situatie is anders maar er zijn altijd manieren om het werk een stukje makkelijker te maken. Denk bij het hebben van een winkelpand bijvoorbeeld aan een extra rustruimte waar je tussen het werken door gebruik van kan maken. Of bij het hebben van een blog, je gastschrijvers inzet om stukjes te schrijven. Zo is je site altijd voorzien van content, ook als het je een week niet lukt om dit zelf te doen. Hoe makkelijker je het maakt, hoe beter het werk vol te houden is en hoe leuker het wordt.

Weten wat UWV voor je kan betekenen?

Kijk hier wat UWV eventueel voor je kan betekenen bij het starten van een eigen bedrijf.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl