Interview

4 vragen én antwoorden over leerwerktrajecten

Magazijnmedewerker
GettyImages

Eén van de manieren om jezelf om te scholen is een leerwerktraject. Daarbij ga je aan het werk en volg je tegelijkertijd een opleiding. 

1. Wat is een leerwerktraject?

Bij een leerwerktraject ga je aan de slag bij een bedrijf of organisatie, terwijl je tegelijkertijd een opleiding volgt. Onder begeleiding leer je in de praktijk een nieuw vak en haal je een diploma. Werkgevers bieden een leerwerktraject aan omdat ze je tijdens het traject of daarna in dienst willen nemen. Met andere woorden: als je een leerwerktraject gaat volgen, heb je de zekerheid van betaald werk. Zie je leren en werken wel zitten, maar heb je nog twijfels? Dan kun je eventueel eerst een voortraject volgen. Zodat je je kunt oriënteren. Informeer hiernaar bij het Leerwerkloket in je regio.

Wil jij je oriënteren op leerwerktrajecten?

 2. Wat voor leerwerktrajecten zijn er, waar liggen de baankansen?

Werkgevers bieden leerwerktrajecten aan als ze moeilijk personeel kunnen vinden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de sectoren zorg, onderwijs, ICT, bouw en techniek. Ook is er heel veel vraag naar mensen die willen werken aan de energietransitie; de verduurzaming van Nederland. Voor deze klimaatbanen worden ook leerwerktrajecten aangeboden.

Voorbeelden van banen waar je op dit moment leerwerktrajecten voor kunt volgen, zijn: opticien, energieprestatieadviseur, keukenassistent, buschauffeur, fietsmonteur, verzorgende IG, rijinstructeur, ICT-trainee, inspecteur zonnepanelen en engineer (technisch tekenaar). Op de website van het Leerwerkloket in je regio vind je de meeste vacatures voor leerwerktrajecten. Kijk er regelmatig, want het aanbod verandert elke week.

 

Iedereen kan een leerwerktraject volgen. Ongeacht leeftijd of opleidingsniveau

 

3. Hoe kom ik in aanmerking voor een leerwerktraject?

Iedereen kan een leerwerktraject volgen. Ongeacht leeftijd of opleidingsniveau. Het gaat er vooral om dat zo’n traject bij je past. En dat jij diegene bent die de werkgever zoekt. Een leerwerktraject kan bijvoorbeeld alleen openstaan voor mensen uit een bepaalde regio. Heb je een leerwerktraject gevonden waar je enthousiast van wordt? Dan vind je de voorwaarden vaak in de vacature terug.

 

4. Wat wordt er van mij verwacht bij een leerwerktraject?

Om te beginnen dat je werken en leren kunt combineren. Dat je dat prettig vindt. Voor de rest hangt het helemaal af van het leerwerktraject dat je kiest. Elk traject is weer anders en stelt andere eisen. Bij het Leerwerkloket in je regio kun je terecht voor advies en informatie.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl