Column Noortje: 'Meer aandacht nodig voor sporters met beperking'

Noortje van Lith is 24, heeft een beperking, ze studeert én werkt. Als vaste blogger schrijft ze regelmatig over haar belevenissen en haar mening over onder meer de Wajong. Deze blog gaat over de Paralympische Spelen in Tokio.

De Paralympische spelen zijn op 24 augustus begonnen. Allereerst wil ik de sporters die nu al een medaille hebben weten te bemachtigen van harte feliciteren met hun prestaties. Nederland heeft op het moment van schrijven 5 gouden, 3 zilveren en 1 bronzen medaille.

 

Onbekende sporten

Bij de Olympische Spelen kon je er in de media gewoon niet omheen hoeveel medailles er gewonnen waren. Bij de Paralympics moet ik het gaan opzoeken en dat vind ik jammer. Er zou in verhouding even veel aandacht moeten zijn voor de Paralympische Spelen, want op deze manier krijgt men ook meer mensen met een handicap aan het sporten. Natuurlijk moet het niet gaan om de handicap, maar echt om de sport. Er zijn ook sporten die voor veel mensen echt onbekend zijn, zoals bijvoorbeeld Boccia, een bal en werpsport. Daar zouden we op de Nederlandse tv meer aandacht aan mogen besteden, zodat mensen denken: hé, dat is een leuke sport. Zodat ze die sport misschien ook gaan doen.

 

Niet toegankelijk voor iedereen

Waarom is er veel minder aandacht voor de Paralympics vroeg ik op Twitter. Ik kreeg reacties als: ‘omdat mensen er niet in geïnteresseerd zijn’. Ik dacht: maar als je er geen aandacht aan geeft, krijg je mensen toch ook niet geïnteresseerd? Ik blijf hopen dat er ook in Nederland meer aandacht komt voor de Paralympische Spelen. Ik moet zeggen dat het wel meer is dan een aantal jaar geleden, maar nog niet genoeg. En als het er al is, dan is het nog niet toegankelijk voor iedereen. Je kunt online artikelen lezen, livestreams kijken of het op de radio volgen. Natuurlijk is het mooi dat dit kan, maar veel mensen met een handicap kunnen het dan nog niet volgen. Bij de livestreams is bijvoorbeeld geen ondertiteling aanwezig en mensen die doof of slechthorend zijn kunnen het nog steeds niet volgen. Hier is voor Nederland nog veel winst te behalen.

 

Durf te dromen

Ik hoop dat Nederland inclusiever wordt. Ook in de sport. Nederland mag ook meer in de sportjournalen tonen als er Nederlandse kampioenschappen voor Paralympiërs zijn of als ze een WK hebben gewonnen. Ik sluit daarom graag af met de woorden van drievoudig paralympisch kampioen snowboardster Bibian Mental die in maart van dit jaar overleed. Durf te dromen!

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl