‘Laat je niet beperken door een beperking’

Ard van Oosten (54) werkt als psychiater, bedrijfskundige en onderzoeker. Zijn onderzoek gaat over ‘Arbeid als medicijn’: Werk kan bijdragen aan gezondheid en herstel, maar kan ook de oorzaak zijn van het ontstaan en verergeren van psychische klachten. In deze column betoogt hij dat er in het leven veel meer mogelijk is dan we vaak denken.

Foto van Ard van Oosten, psychiater, bedrijfskundige en onderzoeker. Deze maand schrijft hij over de overtuiging dat iedereen wat kan maken van zijn of haar leven: ‘Naast je beperking kun je nog steeds heel talentvol zijn.’

Als je in de wereld van reclames gelooft is de toegang tot geluk en succes de juiste geur, de juiste maat, de juiste kleding, haar op plekken waarvan we vinden dat het hoort en juist geen haar op plekken waar dit niet de bedoeling zou zijn.

Deze wereld is slechts een illusie en leidt niet tot beoogd geluk en succes. We voelen ons juist steeds meer beperkt omdat we niet kunnen voldoen aan het ons voorgehouden droombeeld. Gelukkig is er in het leven veel meer mogelijk dan we vaak denken. Dit vraagt wel om een andere manier van kijken en denken.

 

Wat vrijwilligerswerk met je doet

Als vrijwilliger heb ik verschillende jaren zomerkampen voor mensen met verschillende lichamelijke en geestelijke beperkingen begeleid. Van hen heb ik veel geleerd over wat wél mogelijk is. Ik heb me vaak verbaasd over de levenslust, de kracht en de moed om ondanks tegenslag en beperkingen toch iets van het leven te maken. Deze ervaringen hebben mijn kijk op mijzelf en het leven veranderd.

 

Hoe ons brein werkt

Ons brein zorgt ervoor dat we steeds nieuwe bewijzen vinden om te bevestigen waar we al in geloven. Als je denkt dat dingen nooit zullen lukken, dan vind je daar dagelijks aanwijzingen voor. Ook het tegengestelde klopt. Als we ervan overtuigd zijn dat we ondanks onze beperkingen toch iets van ons leven kunnen maken, vinden we hier voorbeelden van die dit geloof versterken.

Hoe kijk jij naar jezelf en naar het leven? Kijk je naar wat er lukt, naar wat er nu mogelijk is? Denk je aan waar je nu bent en wat er nu is? Of kijk je juist naar wat je mist? Wat je graag had bereikt? Denk je aan alles wat er niet is, aan alles wat anders had kunnen of moeten zijn? Wat kan jou helpen om je niet te laten beperken?

 

Bepaal je eigen levensverhaal

Je bent meer dan jouw lichaam. Hoe je er uitziet of waar je lichamelijk toe in staat bent, voegt niets toe of doet niets af aan wie je wezenlijk bent. Je bent meer dan jouw ziekte of gebrek. Laat jezelf geen etiketten opplakken als: ‘Je bent gehandicapt of je bent depressief.’ Je hebt mogelijk een handicap en je lijdt aan depressieve gevoelens maar dat is slechts een deel van jouw levensverhaal.

Wees je bewust dat het één naast het andere kan bestaan. Naast een beperking kun je nog steeds heel talentvol zijn. Naast psychische problemen kan het leven voor jou nog steeds de moeite waard zijn.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl