Juriste Jiska helpt mensen met een arbeidsbeperking: ‘Ik breng mensen bij elkaar, ben een echte verbinder’

Mensen van buitenaf begrijpen niet altijd hoe het voelt om een ziekte of aandoening te hebben. Of hoe het voelt om een burn-out te hebben gehad. In de serie De Ervaringsdeskundige spreken we mensen die wél uit eigen ervaring weten hoe dat is. En die met hun kennis anderen helpen. Dit keer met juriste Jiska Ogier (27).

Afhankelijk van een rolstoel

‘Ik ben geboren met een lichamelijke handicap, cerebrale parese, die mijn mobiliteit aantast. Als gevolg daarvan zit ik sinds 2013 in de Wajong. Ik ben afhankelijk van een rolstoel, al kan ik in huis stukjes lopen. Een thuishulp helpt me elke ochtend om te douchen en aan te kleden.

Vooropgesteld: ik noem mezelf geen ervaringsdeskundige, maar ervaringsprofessional. Ik heb een eigen onderneming waarin ik mijn kennis en kunde over wet en regelgeving verbind met adviezen aan bedrijven, het onderwijs en gemeenten voor een inclusieve samenleving, gericht op mensen met een handicap.

Als ondernemer spreek ik bijvoorbeeld op evenementen van bedrijven en gemeenten over inclusie. Ook geef ik workshops over implementatie van het VN-verdrag Handicap of bijvoorbeeld inclusief werkgeverschap. Die laatste workshop is momenteel populair, veel bedrijven willen graag mensen met een arbeidsbeperking aannemen maar krijgen dat soms praktisch niet voor elkaar. Door mijn mix van juridische en ervaringsdeskundigheid kan ik praktische handvatten geven aan een HRM-afdeling. Vaak hoor ik na zo'n workshop; zo had ik het nog nooit bekeken, maar ik kan er direct mee aan de slag!’

 

‘Ik ervaar hoe belangrijk werk is’

‘Ik heb een opleiding notarieel recht en wil opgaan voor mijn master. Maar mijn aandachtsgebied is het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Op dat gebied is er een wereld te winnen - ook in Nederland. Van de 240.000 mensen die in de Wajong zitten, kan 50 procent werken, maar van die 120.000 is maar de helft op de arbeidsmarkt actief. Dat is veel te weinig. Ik ervaar zelf hoe belangrijk werk in je leven is. In die zin kan ik ook de doelgroep vertellen wat het is om bijvoorbeeld je eigen bedrijf te beginnen, zodat ze toch actief kunnen zijn op de arbeidsmarkt. En hoe je hierdoor dus ook weer van waarde kunt zijn.’

 

'Vaak hoor ik na zo'n workshop; zo had ik het nog nooit bekeken, maar ik kan er direct mee aan de slag!’

 

‘Wij zijn rolstoelvriendelijk’ hoor je tegenwoordig vaak

‘Ik geef workshops aan bedrijven: hoe kan ik binnen mijn organisatie inclusief en toegankelijk zijn voor iedereen? Daarbij komen mijn persoonlijke ervaringen goed van pas. Je bekijkt hoe een handicap het leven van iemand beïnvloedt en helpt bedrijven hoe ze daarmee om kunnen gaan.

Een goed voorbeeld: als je naar je werk moet en de thuiszorg is te laat - bepaald geen uitzondering in deze tijd waarin de zorg onder grote druk staat - kan het zijn dat je je trein mist. Diezelfde trein heb je al eerder moeten boeken in verband met assistentie op het perron. Je kunt dus niet zomaar even de volgende trein nemen. Pas als een werkgever zich daarvan bewust is, kan hij er begrip voor hebben.

Zo zijn er talloze voorbeelden. ‘Wij zijn rolstoelvriendelijk’, hoor je tegenwoordig vaak. Maar is dat zo? Tussen rolstoelgebruikers zitten grote verschillen. Voor de een is de hellingbaan bij de ingang prima te doen, voor de ander is het een onoverkomelijk obstakel.

 

Missie om mensen met een beperking te laten deelnemen aan de samenleving

‘Mijn doel is mensen bij elkaar te brengen. In die zin ben ik een echte verbinder. Daarbij ben ik ook lobbyist geweest en beschik ik inmiddels over een flink netwerk, mede door mijn werk destijds voor de Stichting Wij Staan Op!, die door jongvolwassen gehandicapten wordt geleid en die zich inzet voor een inclusieve samenleving.

‘Ik sprak destijds met de staatssecretarissen Martin van Rijn en Tamara van Ark. Ook heb ik met leden van beide Kamers gesproken. Ik zie het als mijn missie om mensen met een beperking volledig en volwaardig te laten deelnemen aan de samenleving. Met mijn bedrijf hoop ik daar een bijdrage aan te leveren.’

Wil je meer weten over het werk van Jiska?

Kijk eens op www.jiskaogier.nl.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl