Interview

‘Ik zit nu op een plek waar ik helemaal tot mijn recht kom’

Frank Teklenburg (43) zit door een zuurstoftekort bij zijn geboorte in een rolstoel. Dat weerhoudt hem niet van het najagen van een carrière in de communicatie. Maar een bedrijf vinden waar hij kon laten zien wat hij in zijn mars heeft, bleek niet zo makkelijk. Tot hij in contact kwam met Ictoria.

Kim de Rooij (51) is moeder van drie kinderen. Als gevolg van artrose en post-traumatische stressstoornis heeft Kim meerdere periodes niet kunnen werken. Bij Ictoria heeft ze eindelijk een plek gevonden waar ze de ruimte krijgt om zichzelf te zijn.

‘Ik heb journalistiek gestudeerd, maar heb mijn diploma uiteindelijk niet gehaald. Na mijn studie heb ik diverse banen in de communicatie en journalistiek gehad. Ik begon in 2008 bij een lokale omroep. Toen sloeg de economische crisis toe, de omroep flink moest inkrimpen, en ik moest op zoek naar ander werk. Er volgden wat andere banen, maar het bleef bij tijdelijke contracten. Bij een bedrijf was er geen lift, dus zat ik op de begane grond, terwijl de rest van de medewerkers op de eerste verdieping zat. Soms heb je te maken met letterlijke drempels.

Het vinden van een baan is niet zo makkelijk als je in een rolstoel zit. En dat heeft vooral met beeldvorming te maken. Werkgevers zien een rolstoel vaak als probleem. Toen ik in contact kwam met Nadia, eigenaar van Ictoria, was het eerste gesprek meteen fijn. Ik had net een tijd bij Philips gewerkt, maar tegelijk met het aflopen van mijn contract daar kreeg ik gezondheidsklachten. Ondanks dat ik nog niet fit genoeg was om weer te werken, had mijn jobcoach bij UWV vast mijn cv gedeeld met Nadia. En Nadia was zo enthousiast dat ze me meteen belde. Niet lang daarna begon ik bij designbureau Ictoria, als communicatiespecialist. In deze rol geef ik advies aan bedrijven over hun communicatie. Ictoria is een digitaal creatief bureau en wordt door andere bedrijven ingehuurd voor o.a. webdesign en communicatie.

 

'Nadia was zo enthousiast over mij dat ze me meteen belde.'

 

In mijn proeftijd staken mijn gezondheidsklachten helaas weer de kop op en moest ik weer bedrust houden. Voor Nadia was dat geen enkel probleem. Ze belde me regelmatig om me bij te praten over lopende projecten en zodra ik weer fit was, kon ik meteen weer verder. Ik werk nog niet fulltime en heb een gedeeltelijke Wajong-uitkering. Maar mijn doel is om weer fulltime aan de slag te gaan. Ik ben intussen ook gestart met een opleiding, om mijn kennis op het gebied van communicatie uit te breiden. Ik zit nu op een plek waar ik mezelf kan zijn, kan groeien, en helemaal tot mijn recht kom.’

‘Sinds mijn 18e heb ik artrose in mijn knieën, enkels, en schouders en kan daardoor fysiek minder aan. Ook heb ik PTSS (posttraumatische stress stoornis) door een gewelddadige relatie. Hierdoor kan ik minder goed met werkdruk of psychische druk omgaan. Maar zowel de PTSS als de artrose zie je niet aan mij. Daardoor werd ik in het verleden door werkgevers vaak overvraagd en ik was niet goed in het aangeven van mijn grenzen. Met als resultaat dat ik vaak uitviel en steeds van baan wisselde.

In 2003 kreeg ik de mogelijkheid om een opleiding tot administratief medewerker te volgen. Dat leek mij een leuk beroep en ook fysiek minder belastend. Maar het bedrijf waar ik kwam te werken overvroeg mij enorm en er was geen begrip voor mijn beperkingen. Toen ik een flinke ontsteking in mijn enkel had, zei mijn baas: ‘leg je been maar op een krukje; dan kan je gewoon verder werken’. Het duurde niet lang tot ik in een burn-out kreeg en vervolgens in de ziektewet belandde.

Vanuit de gemeente kreeg ik gelukkig een hele fijne klantmanager. Zij stelde voor dat ik eens met Nadia van het bedrijf Ictoria zou gaan praten. En het eerste gesprek met Nadia was al meteen zo fijn! Nadia was de eerste die me in al die jaren vroeg: ‘wat wil jij?’.

 

'Nadia was de eerste die me in al die jaren vroeg: ‘wat wil jij?’.'

 

Begin 2020 startte ik bij Ictoria middels een proefplaatsing en in de zomer kwam ik in vaste dienst als allround medewerkster en doe ik onder andere administratief werk. Wat Ictoria zo’n fijne werkplek maakt, is dat er begrip is. Als je even je dag niet hebt, of hulp nodig hebt, dan staan de collega’s klaar om je te helpen. De werkcultuur hier maakt het makkelijk om je grenzen aan te geven. Dat is zo waardevol voor mij. Ik voel me hier helemaal op mijn plek.’

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het vinden van een baan die bij jou past? Kijk dan op uwv.nl.

 

meer van deze serie

Ictoria neemt vooroordelen over arbeidsbeperkten weg

‘Een van de misvattingen van de eeuw is dat gehandicapten veel ziek zijn,’ stelt Nadia van den Heuvel, eigenaar van designbureau Ictoria. Mede door die beeldvorming krijgen mensen met een beperking onterecht weinig kansen op de arbeidsmarkt.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl