WIA
Praktische info

Dit moet je weten over de WIA: 11 feiten en fabels

Foto bij feiten en fabels over de WIA. Je ziet een werkgever uitleggen aan een werknemer.

Kom je in de WIA/WGA, dan kan het zijn dat je twijfelt over je toekomst. Hoe werkt re-integreren? Kan je een eigen bedrijf beginnen? En hoe kan UWV je daar allemaal mee helpen als je een WIA-uitkering hebt? We geven antwoord aan de hand van 11 feiten en fabels.

Wat is een WIA-uitkering?

Eerst nog even kort uitgelegd wat een WIA-uitkering is. Als je 1,5 jaar of langer door ziekte niet of minder kunt werken, kun je bij UWV een WIA-uitkering aanvragen. WIA staat voor ‘Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen’. Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). De feiten en fabels in dit artikel gelden voor de mensen met een WGA-uitkering

1.

 

‘Voor iedere werkzoekende is een passend re-integratietraject’

 

 

Dat is een feit. Wel of geen re-integratietraject volgen via een re-integratiebedrijf? En op welk moment? Dat bespreek je met je arbeidsdeskundige of adviseur werk. Er zijn verschillende re-integratietrajecten. Zo zijn er bijvoorbeeld trajecten voor het direct vinden van werk en trajecten om je ‘Werkfit’ te maken. Besluit je samen met je arbeidsdeskundige of adviseur werk om een re-integratietraject te volgen? Dan kiezen jullie ook samen een geschikt re-integratiebedrijf. Dat kan trouwens alléén een bedrijf zijn waarmee UWV een overeenkomst heeft gesloten.

 

Bekijk hieronder de video ‘Re-integreren tijdens mijn WIA-uitkering’

2.

 

‘UWV betaalt alle opleidingen die ik wil volgen’

 

Dat is een fabel. Is scholing noodzakelijk om ander werk te vinden? Dán betaalt UWV je opleiding. Wil je een opleiding volgen die niet nodig is om ander werk te vinden? Meestal mag dat, maar dan moet je die wel zelf betalen. Bovendien moet je dan wel volledig beschikbaar blijven voor werk, blijven solliciteren én een aanbod met passend werk accepteren. 

3.

 

‘Ik kan geen eigen bedrijf starten vanuit de WIA’

 

Dat is een fabel. Wil je een eigen bedrijf starten of als zzp’er aan de slag? Dat is een goede manier om weer te gaan werken vanuit de WIA. Want als zelfstandige stem je je werkzaamheden af op je eigen mogelijkheden. UWV helpt je op verschillende manieren.

Denk jij eraan om een eigen bedrijf te starten naast je WIA-uitkering? 

4.

 

‘UWV regelt een nieuwe baan voor mij’

 

Dat is een fabel. Jij bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken en vinden van werk. Je krijgt wel hulp van je arbeidsdeskundige of adviseur werk. Samen bespreek je hoe je passend werk gaat vinden. En wat je eventueel al gedaan hebt. Daar maak je samen ook afspraken over. Bovendien kijk je samen met je arbeidsdeskundige welk werk geschikt voor je is. Daarbij letten jullie op je opleiding, ervaring, mogelijkheden en gezondheid.

5.

 

‘Bij een sollicitatie hoef ik niet meteen te vertellen dat ik een WIA-uitkering ontvang’

 

Dat is een feit. Bij een sollicitatie meteen vertellen dat je een WIA-uitkering hebt, hoeft niet. Maar soms is het wel handig. Bijvoorbeeld als de werkgever gebruik kan maken van een bepaalde regeling. Vraag je arbeidsdeskundige of adviseur werk om advies.

Na je proeftijd

Heb je een nieuwe baan en vraagt je werkgever je na je proeftijd (meestal 2 maanden) of je een WIA-uitkering hebt? Dan moet je dit wel vertellen. Je hoeft er niet bij te zeggen welke ziekte je hebt of hebt gehad.

 

Financieel cv

Een financieel cv kan je wellicht helpen een werkgever te overtuigen om jou aan te nemen. Met de online regelhulp kun je alle financiële voordelen overzichtelijk aan de werkgever presenteren. 

6.

 

‘UWV bepaalt de stappen die ik ga zetten in mijn re-integratie’

 

Dat is een fabel. Welke stappen geschikt zijn in jouw situatie? Dat bepaal je altijd samen met je arbeidsdeskundige of adviseur werk. Hierover maak je gezamenlijk afspraken. Die worden vastgelegd in een werkplan. Dit werkplan vind je terug in de Werkmap, of je krijgt het per post toegestuurd.

7.

 

‘Met een WIA-uitkering mag ik zonder toestemming vrijwilligerswerk doen’

 

Dat is een feit. Voor het doen van vrijwilligerswerk heb je geen toestemming nodig van UWV. Je moet het wel aan UWV doorgeven. En aan je begeleider van het re-integratiebureau, als je die hebt. Het zegt immers iets over je mogelijkheden om te werken. Heb je een werkplan? Dan bekijkt UWV of het vrijwilligerswerk past binnen de afspraken uit je werkplan.

Wil je meer weten over de mogelijkheden als vrijwilliger tijdens je uitkering?

8.

 

‘Ik krijg voortaan een WIA-uitkering. Ik moet nu zelf contact opnemen met UWV voor hulp bij re-integratie’

 

Dat is een fabel. Ontvang je sinds kort een WIA-uitkering? Dan ontvang je automatisch een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek bij UWV Werkbedrijf. Belangrijk in dit gesprek is wat voor mogelijkheden jij ziet om te werken. En welke hulp je hierbij kunt gebruiken. Samen met een arbeidsdeskundige of adviseur werk bepaal je welke stappen je gaat zetten en maak je afspraken. 

 

 

Een gesprek heeft altijd zin

En denk je: ik kan op dit moment nog niet werken, dus een gesprek bij UWV Werkbedrijf heeft geen zin? Bedenk dan dat een gesprek altijd zin heeft. Bijvoorbeeld om je te laten adviseren over wat je nodig hebt in jouw situatie. Of om samen te onderzoeken hoe je weer ‘Werkfit’ kunt worden. Ook daar kan UWV je bij ondersteunen. 

9.

 

‘De Werkmap is er alleen om naar vacatures te zoeken die passen bij mijn cv’

 

Dat is een fabel. In de werkmap kun je verschillende zaken regelen . Je kunt er bijvoorbeeld naar vacatures zoeken. Maar dat niet alleen. In de Werkmap kun je ook:

  • een cv maken en direct solliciteren;
  • zoekopdrachten voor vacatures opslaan en/of vacatures via e-mail ontvangen;
  • wijzigingen, taken en sollicitatieactiviteiten doorgeven;
  • berichten (met bijlagen) uitwisselen met UWV. 


Verder vind je in je Werkmap ook je werkplan terug. Daarin staan de afspraken die je samen met je arbeidsdeskundige of adviseur werk hebt gemaakt.

10.

 

‘Voordat ik een hulpmiddel aanschaf, moet ik dat eerst aanvragen’

 

Dat is een feit. Heb je hulp of een hulpmiddel (ook wel een voorziening genoemd) nodig om je werk goed te doen? Bijvoorbeeld een schrijf- of gebarentolk, orthopedische werkschoenen of een aangepaste auto? Dan kun je hiervoor een vergoeding bij UWV aanvragen. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo krijg je geen vergoeding als je het hulpmiddel zelf al hebt gekocht. UWV werkt namelijk met vaste leveranciers en bestelt het hulpmiddel meestal zelf. Zorg dus dat je bij UWV de nodige voorziening aanvraagt.

 

Voorzieningen zonder vaste leveranciers

Heb je een hulpmiddel nodig waarvoor UWV niet met vaste leveranciers werkt? Bijvoorbeeld orthopedische schoenen? Doe dan ook eerst een aanvraag bij UWV vóórdat je ze aanschaft. UWV beoordeelt dan eerst of je een vergoeding kunt krijgen. 

Alles over voorzieningen en hoe je deze aanvraagt staat op de website van UWV.

11. 

 

‘Tijdens een proefplaatsing behoud ik mijn uitkering’

 

Dat is een feit. Stel, je kunt misschien een baan krijgen. Maar de werkgever twijfelt of je het werk wel aankunt. Dan is een proefplaatsing wellicht een goed idee. Bij een proefplaatsing ga je 2 maanden bij een werkgever aan de slag. Zo kun je ervaring opdoen en laten zien wat je kunt in die functie. Tijdens deze 2 maanden betaalt je werkgever je nog geen salaris, maar houd je je uitkering.

 

 

Proeftijd niet meer nodig

Wil je een proefplaatsing? Dan moet je werkgever wel op papier verklaren dat hij van plan is om je na de proefplaatsing een contract aan te bieden van minimaal 6 maanden. Na de proefplaatsing is een proeftijd niet meer nodig. Zijn jij en je werkgever allebei tevreden over het werk, dan kun je direct in dienst treden.

Heb jij een WIA-uitkering en wil je weten wat voor jouw situatie geldt en hoe UWV je daarbij kan helpen?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl