Samen met je werkgever een WIA-uitkering aanvragen
Het aanvragen van een WIA-uitkering kan ingewikkeld zijn. Veel zieke werknemers weten niet dat ze dit ook samen met hun werkgever kunnen oppakken. Daarom leggen we je uit wat je daarvoor moet doen.
1. Beslissen: terugkeer of WIA?
Als je (langdurig) ziek thuis zit van je werk, helpt je werkgever je bij je herstel en re-integratie. Als het even kan, ga je binnen 2 jaar weer aan het werk. Dat kan in dezelfde functie zijn, maar ook in een functie die beter past bij je gezondheidssituatie. Ben je na anderhalf jaar nog niet (volledig) hersteld en teruggekeerd naar je werk? Dan krijg je in ziekteweek 88 een brief van UWV over het aanvragen van een WIA-uitkering. Je kunt uiterlijk in de 93e ziekteweek WIA aanvragen, dat is na ongeveer 1 jaar en 9 maanden. Na 2 jaar (104 weken) stopt de loondoorbetaling van je werkgever.
2. Het re-integratieverslag
Al vanaf de zesde ziekteweek houdt je werkgever een re-integratieverslag (RIV) bij. Dit bestaat uit onder meer een probleemanalyse, een plan van aanpak en een verslag van je re-integratieactiviteiten. Dit re-integratieverslag heb je nodig voor het aanvragen van je WIA-uitkering. Het RIV moet compleet zijn en aantonen dat je samen met je werkgever voldoende gewerkt hebt aan je re-integratie. Is het verslag niet compleet, dan wordt het niet beoordeeld totdat je werkgever het volledig heeft ingevuld. Als het verslag niet beoordeeld wordt, moet je werkgever net zo lang je loon doorbetalen totdat het wel wordt beoordeeld. Op uwv.nl lees je meer informatie over de inhoud van het re-integratieverslag.
3. Afspraak WIA-aanvraag
Als je dat wilt, kun je samen met je werkgever de WIA-aanvraag invullen. De keuze is aan jou. Maak hiervoor in week 89 een afspraak met je werkgever. Voor de aanvraag heb je een DigiD nodig. Heb je die niet, dan moet je die zo snel mogelijk aanvragen nadat je de brief over de WIA-aanvraag van UWV hebt ontvangen. Verder heb je het volgende nodig:
- je burgerservicenummer (BSN);
- je rekeningnummer;
- je eerste ziektedag; controleer met je werkgever of jullie dezelfde datum hebben genoteerd.
- gegevens van je werkgevers van de afgelopen 5 jaar;
- informatie over opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd.
Je werkgever verzorgt de aanlevering van het re-integratieverslag. Dit is het re-integratieverslag zonder de medische informatie van de bedrijfsarts. Die informatie moet door de werknemer zelf apart aangeleverd worden bij UWV. De werkgever mag deze informatie niet inzien en dus ook niet opsturen. Op uwv.nl lees je meer informatie over de documenten die je nodig hebt om een WIA-uitkering aan te vragen.
4. WIA-aanvraag in ziekteweek 89
Een WIA-aanvraag doe je online. Het is handig als je dat op je eigen pc of laptop doet. DigiD en medische informatie zijn vertrouwelijk, daarom moet je deze zelf zoveel mogelijk invullen. Van je werkgever heb je een kopie van het re-integratieverslag nodig. Hij kan dit verslag online indienen bij UWV. Als je hier bezwaar tegen hebt, dan heb je 2 kopieën van het re-integratieverslag nodig. Je kunt een van de kopieën per post meesturen met je medische onderbouwing. Die moet je sowieso al zelf opsturen.
De medische informatie die je nodig hebt voor je WIA-aanvraag ontvang je via de bedrijfsarts of de arbodienst. Het komt ook voor dat de bedrijfsarts of arbodienst in overleg met jou de medische onderbouwing voor jou naar UWV stuurt.
5. Antwoord van UWV op je WIA-aanvraag
Als de aanvraag compleet en goed onderbouwd is, volgt na 4 tot 6 weken een uitnodiging voor een gesprek met een verzekeringsarts. Eventueel volgt daarna nog een gesprek met een arbeidsdeskundige. Meer informatie vind je in de video Hoe verloopt een WIA-aanvraag?
Binnen 8 weken na indienen van de WIA-aanvraag laat UWV weten of je een uitkering krijgt en wat de hoogte daarvan is. Je werkgever ontvangt een kopie van de beslissing.
6. Afronding werkrelatie
Het is goed tijdens de afspraak met je werkgever ook te bespreken wat je kunt verwachten. Hoe ga je samen het werk afronden als je eventueel uit dienst gaat (en bespreek dan bijvoorbeeld ook wanneer je uit dienst gaat)? Of blijf je deels werken naast je WIA-uitkering? En wat voor werk ga je dan doen?
Meer weten over het aanvragen van een WIA-uitkering?
Op uwv.nl vind je meer informatie over het aanvragen van een WIA-uitkering. Hier vind je ook een handig schema dat duidelijk aangeeft wanneer je wat kunt verwachten tijdens de WIA-aanvraag.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl