Daniël geniet van zijn werk als postbezorger: ‘Deze baan is voor mij op maat gemaakt’

Portret van Daniel Claessen
Martin Waalboer

Nauwelijks 3 maanden oud overleeft Daniël Claessen (26) een zware hersenvliesontsteking. Hieraan houdt hij een deels verlamde rechterarm, hersenbeschadiging en epilepsie over. Toch leidt Daniël een relatief normaal leven. Hij woont bij zijn ouders, heeft een aangepaste baan bij PostNL en een goedgevuld sociaal leven. 

Kinderjaren op Curaçao 

Als Daniël 3 jaar oud is, verruilen zijn ouders Nederland voor Curaçao vanwege het werk van zijn vader. Daniël geniet op het tropische eiland. Hij gaat naar een basisschool waar vooral kinderen uit expat-gezinnen op zitten. En hij leert zich verstaanbaar maken in het Papiaments. Een mooie tijd, mede doordat Daniëls zware epilepsieaanvallen uitblijven.

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een aandoening van het zenuwstelsel die terugkerende aanvallen veroorzaakt door abnormale elektrische activiteit in de hersenen. Deze aanvallen variëren in ernst en symptomen. Leven met epilepsie vereist vaak het vermijden van triggers en het volgen van een behandelplan onder medisch toezicht. Als je last hebt van deze aanvallen, kun je plotseling ongecontroleerd schudden en soms hun bewustzijn verliezen.

Diploma’s voor grotere kans op werk

Terug in Nederland in 2004, beginnen de epilepsieaanvallen bij Daniël weer. Maar dat weerhoudt hem niet van zijn hobby. Hij is fanatiek aan het voetballen bij de voetbalvereniging in Neerbeek en later in het G-team van Fortuna-Sittard. In dit G-team zitten spelers die vanwege hun verstandelijke en/of lichamelijke beperking meer belemmerd zijn in hun bewegen. Ook is Daniël helemaal gericht op school. Zijn ouders sporen hem aan om zijn diploma’s te halen, om zijn kansen op werk te vergroten. Daniël studeert hard. En met resultaat. Na de basisschool slaagt hij voor het vmbo en een mbo-opleiding.

 

‘Ik ken alle straten van het hele dorp uit m’n hoofd en vind het fijn om buiten te zijn. Ik dacht: waarom word ik geen postbezorger?’


Van familiebedrijf naar PostNL

Ondanks zijn mbo-diploma is het niet makkelijk om passend werk te vinden. Daarom gaat Daniël bij het kledingbedrijf Best Wear van zijn ouders in dienst. Hier doet hij administratief en logistiek werk. Maar na 4 jaar is iedereen het erover eens: het werk is voor Daniël te veel, te zwaar en te lang. ‘Waarom word ik geen postbezorger?’, denkt hij dan, ‘Ik houd heel veel van mijn dorp Neerbeek, ken alle straten van het hele dorp uit m’n hoofd, én vind het fijn om buiten te zijn.’


Samen met de interne jobcoach een baan op maat maken

Daniël begint met een normaal contract, maar dit blijkt niet bij hem te passen. Gelukkig biedt het interne jobcoachprogramma van PostNL uitkomst. Daardoor heeft Daniël nu een interne jobcoach bij PostNL en aangepaste werktijden. Hij mag later beginnen en langer over zijn route doen. Daniël loopt in Beek nu al 3 jaar een rechte straat als postroute. Prachtig vindt hij dat. Hij is enthousiast over het depot, ‘verborgen brievenbussen’ en zijn postbezorgersvest, die hij ook wel z’n ‘kogelwerende vest’ noemt. Collega Pascal geeft hem regelmatig tips, net als interne jobcoach Willo. Bijvoorbeeld hoe je een route logisch opbouwt zonder tijdverlies en hoe je de posttassen vult.

Portret van Daniel Claessen, die ene fiets aan de hand houdt en Willo van Bommel. Ze staan op straat en kijken elkaar lachend aan.

 

Jobcoach Willo: ‘Als interne jobcoach bij PostNL begeleid ik Daniël al 1,5 jaar. Ik ondersteun hem bij het uitvoeren van zijn werk en bij veranderingen binnen het bedrijf. Zo liep ik meerdere keren met hem mee op zijn route, waarna we samen overlegden over het zo efficiënt mogelijk uitvoeren van zijn werk. Een tijdje terug ging het minder goed, omdat zijn dienst werd uitgebreid en hij meer tijd nodig had om alle post te bezorgen. Daardoor bezorgde hij soms tot in de avond nog post. Dat was niet de bedoeling, dus regelden we een aangepaste route. Sindsdien past zijn werk weer goed bij hem. Net als Daniël ben ik daar blij mee. Ik zie namelijk wat zoiets met hem doet. Je regelt voor jouw gevoel kleine dingen, maar die hebben een grote impact op de ander.’

Toekomstdroom

Veel bewoners van Beek kennen Daniël inmiddels. Soms is er tijd voor een praatje, bijvoorbeeld over het weer. ‘Bij Café Napoleon praat ik meestal even met de eigenaar.’ Vriendelijk en aardig zijn is belangrijk voor een postbezorger, weet Daniël. ‘En luisteren naar tips van anderen, goed om je heen kijken, opletten en vooruitdenken hoe je loopt. Alles begint met de voorgesorteerde postbundels in de goede volgorde in je tas stoppen. Anders wordt het ingewikkeld.’ Daniëls toekomstdroom? ‘Een route in Neerbeek, mijn eigen fijne dorp. Dat zou echt mooi zijn!’

Samen met hulp van een jobcoach lukte het Daniël om zijn werk zo in te delen, dat het helemaal bij hem past. Kun jij ook de hulp van een jobcoach gebruiken?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl

Meer over