Column Noortje: ‘In de bijstand leven is ontzettend zwaar, daar maak je geen programma over’
Noortje van Lith is 25, heeft een beperking, ze studeert én werkt. Als vaste blogger schrijft ze regelmatig over haar belevenissen en haar mening over onder meer de Wajong. In deze blog kijkt Noortje kritisch naar televisieprogramma’s als Chateau Bijstand.
Noortje van Lith is 25, heeft een lichamelijke beperking, ze studeert én werkt. Als vaste blogger schrijft ze regelmatig over haar belevenissen en haar mening over onder meer de Wajong. In deze blog vertelt Noortje over de impact van de energiecrisis en hoe je een energietoeslag kunt krijgen.
Twee weken geleden plaatste ik een tweet over chateau bijstand. In dit programma gaat de familie Meiland een maand lang leven op bijstandsniveau. Ik tweette over dit programma dat ik het leedvermaak vond en dat we het eigenlijk niet moeten kijken. In de bijstand leven is namelijk ontzettend zwaar, daar maak je geen programma over om mensen te vermaken. In de bijstand leven is namelijk ontzettend zwaar. Ik keurde het programma helemaal af toen ik hoorde dat de familie Meiland 35.000 euro per aflevering ontvangt. Van 1 aflevering zou iemand in de bijstand 33 maanden van kunnen leven, dat is iets minder dan 3 jaar!
Onder mijn tweet zag ik ook veel reacties van mensen die denken dat het programma helpt om meer begrip te krijgen voor mensen in de bijstand. Ik denk dat dit bij dit programma juist niet het geval is, omdat de Meilandjes er na een maand weer uit komen. Zij kunnen na een maand weer naar de kapper en in luxe auto’s rijden. Daarnaast leefden zij in een huurhuis die iemand in de bijstand nooit zou kunnen krijgen, dus het beeld is al erg scheef.
''Er komt zoveel kijken bij een leven in de bijstand, dat is niet binnen een maand te begrijpen.''
Mensen die op bijstandsniveau leven, doen dat veelal voor langere tijd. Zij krijgen het daardoor alleen maar zwaarder met de stijgende kosten van deze tijd. Vaak hebben mensen in de bijstand een ziekte of handicap, waardoor ze ook nog eens extra levenskosten hebben. Ik dacht toen, het zou goed zijn als ze mensen zouden volgen die echt in de bijstand zitten, maar juist bij deze groep komt een hoop schaamte kijken. Dat is te begrijpen want je wil natuurlijk net als iedereen goed voor de dag komen als je op TV komt.
Toch heb je ook programma’s zoals Steenrijk Straatarm waarbij een rijk en een arm gezin een week van leven ruilen. Ik ben van mening dat je door dit soort programma’s nooit goed kan weten hoe het is om in armoede te leven. Daarvoor moet je minstens een jaar in de bijstand zitten. Je hebt niet alleen geld nodig om te kunnen leven, maar je moet ook je maandelijkse rekeningen betalen zoals je ziektekosten. Ook zouden mensen die aan dit soort programma’s meedoen niet moeten weten wanneer de bijstand eindigt, want dat weten mensen in de bijstand ook niet. Er zullen vast goede dingen gebeuren in het programma, maar helpt dat mensen in bijstand? Ik denk van niet, omdat er zoveel meer komt kijken bij leven in de bijstand.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl