Wat doe jij met je vakantiegeld? 3 tips op een rij

Het is inmiddels juni en dat betekent dat je - als het goed is - je vakantiegeld hebt ontvangen. Dit vakantiegeld is 8% van je bruto-uitkering. Hiervan trekt UWV loonbelasting en premies af. Het bedrag dat overblijft, ontvang je op je rekening. Met het bedrag wat je daarmee overhoud kan je behalve je vakantie betalen, ook andere dingen doen. We zetten 3 tips op een rij voor je.

Sparen voor een buffer

De spaarrentes zijn op dit moment erg laag, maar toch kan het een verstandige optie zijn (een deel van) je vakantiegeld opzij te zetten. Zo creëer je een buffer, waarmee je onverwachte kosten kunt dekken. Denk bijvoorbeeld aan je wasmachine die stuk gaat of je auto die ineens niet meer wilt starten. Je kunt je vakantiegeld gebruiken om je voor deze gevallen in te dekken. Kijk bij Nibud voor een handige manier om een buffer op te bouwen.

 

Extra aflossen

Bijna niemand zit tegenwoordig zonder: leningen en schulden. De uitkering van je vakantiegeld kan een goed moment zijn om je schulden te verkleinen. Heb jij bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een lening om je studie mee te betalen? Dan kan je met je vakantiegeld een deel terugbetalen. Of je doet een extra aflossing voor je hypotheek als je een huis hebt.

 

Volg een cursus

Een goede investering kan er ook een in jezelf zijn. Misschien heb je altijd al meer willen weten over Google Analytics of creatief schrijven, of zie je jezelf wel werken als budgetcoach. Dan is je vakantiegeld een mogelijkheid om deze stap te wagen. Je kunt bij verschillende instituten een (hobby)cursus volgen. Kijk bijvoorbeeld bij NTI voor mogelijke cursussen.

 

Geen vakantiegeld gekregen?

Heb je eind mei nog geen vakantiegeld ontvangen, terwijl je dat wel zou moeten krijgen? Bel dan met UWV Telefoon via 088 - 898 92 94, lokaal tarief.

Meer informatie over de betaling van uitkeringen vind je op uwv.nl.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl