Geld besparen op je zorgverzekering? Lees hier waar je op moet letten als je wilt overstappen
Wist je dat je ieder jaar kan overstappen naar een andere zorgverzekeraar als je dat zou willen? Veel mensen met een WIA- of Wajong-uitkering durven niet over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Vooral omdat ze vrezen voor extra keuringen of hogere premies. Maar overstappen kan en iedereen mag overstappen! Het is wel belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Lees onze praktische informatie daarom goed door.
De premies van een zorgverzekering kunnen sterk verschillen per zorgverzekeraar. Maar ook de vergoedingen en dekkingen voor zorgkosten verschillen per zorgverzekeraar. Misschien heb je nu wel een vrij dure verzekering. Dan kan het zomaar voordelig uitpakken als je overstapt naar een andere zorgverzekering. Vergelijk wel eerst goed alle premies en vergoedingen met elkaar, zodat je volgend jaar niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Let goed op de polisvoorwaarden
Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en meestal ook een aanvullende verzekering. Voor de basisverzekering wordt iedereen geaccepteerd zonder medische selectie. Of je nu chronisch ziek bent of niet, maakt voor de basisverzekering dus niet uit. De dekking van de basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Alleen kunnen er in de polisvoorwaarden wel verschillen zitten, bijvoorbeeld over de afspraken die ze hebben met ziekenhuizen en klinieken. Let er daarom op of jouw zorgverleners wel een contract hebben met de betreffende zorgverzekeraar. Anders loop je het risico dat je geen volledige vergoeding krijgt.
Soms een medische selectie voor aanvullende verzekering
Vaak heb je ook een aanvullende verzekering nodig. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie, de tandarts, alternatieve geneeswijzen of een vergoeding voor de eigen bijdrage van medicijnen. Bij sommige verzekeraars moet je voor de aanvraag van een aanvullende verzekering eerst een aantal vragen beantwoorden over je gezondheid. Dat noemen ze een medische acceptatieprocedure. Dit komt bijna alleen nog maar voor bij de aanvraag van de meest uitgebreide aanvullende verzekering met een ruime vergoeding voor fysiotherapie en medicijnen. En voor tandartsverzekeringen met een vergoeding van 1.000 euro of meer. Op basis van jouw antwoorden bepaalt de zorgverzekeraar of ze je accepteren voor de aanvullende verzekering of niet.
Niet geaccepteerd?
Maar wat nou als je niet geaccepteerd wordt? Dan zijn er verschillende opties.
Optie 1:
Mogelijk biedt de zorgverzekeraar jou een minder uitgebreid aanvullend pakket aan waar helemaal geen gezondheidsvragen voor gesteld hoeven te worden. Check goed of je dan wel uitkomt met de vergoedingen en dekkingen. Wanneer dit wel het geval is en je inderdaad goed uitkomt, kan je ervoor kiezen het pakket te accepteren.
Optie 2:
Word je niet geaccepteerd bij een andere zorgverzekeraar, dan blijf je bij je huidige verzekeraar met het pakket dat je hebt. Je kunt jouw pakket altijd aanpassen aan jouw zorgsituatie. Wil je bij je huidige verzekeraar een aanvraag doen voor een uitgebreider aanvullend pakket? Dan kan het zijn dat ook je huidige verzekeraar jou eerst medische vragen gaat stellen. Kies je voor hetzelfde of voor een minder uitgebreide verzekering, dan worden er geen gezondheidsvragen gesteld.
Niet te vroeg opzeggen
Belangrijke tip! Ga je een basisverzekering met aanvullende verzekering aanvragen bij een andere zorgverzekeraar, maar moet je eerst medische vragen beantwoorden? Wacht dan even met opzeggen van je huidige zorgverzekering tot je zeker weet dat de nieuwe verzekeraar je accepteert!
Specifieke zorg of medicijnen nodig?
Ben je chronisch ziek en heb je specifieke zorg of medicijnen nodig? Kijk dan niet alleen maar of de aanvullende verzekering goedkoop is, maar vooral of deze goede dekkingen biedt voor jouw zorgsituatie en medicijnen.
Je premie, eigen risico en korting
De premie voor een zorgverzekering kan per verzekeraar sterk verschillen. Soms wel honderden euro’s. Maar de hoogte van het verplichte eigen risico is voor iedereen gelijk. In 2025 heb je een verplicht eigen risico van 385 euro. Dat is net zo hoog als in 2024. Soms kom je ook in aanmerking voor korting op je verzekering. Bijvoorbeeld via een gemeentepolis. Gemeenten betalen dan gedeeltelijk mee aan je verzekering.
Opzeggen en aanmelden: twee belangrijke data
Opzeggen vóór 31 december 2024
Wil je overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, dan moet je je oude zorgverzekering vóór 31 december 2024 opzeggen. Ben je te laat met opzeggen? Dan blijf je heel 2025 gewoon nog bij je huidige zorgverzekeraar verzekerd.
Aanmelden vóór 31 januari 2025
Wil je overstappen naar een nieuwe zorgverzekering, dan moet je deze vóór 31 januari 2025 afsluiten. Ben je hier te laat mee, dan heb je kans dat je een boete krijgt. Het is dus belangrijk dat je dit op tijd regelt.
Google op ‘zorgverzekering vergelijken’
Het overstappen naar aan andere zorgverzekeraar is natuurlijk wel een uitzoekklusje. Op internet vind je verschillende websites om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Als je in je zoekbalk ‘zorgverzekering vergelijken’ intypt, dan krijg je verschillende websites te zien waarop je zorgverzekeringen met elkaar kan vergelijken. En dat kan zomaar een paar honderd euro per jaar voordeliger zijn!
Wil je direct zorgverzekeringen vergelijken?
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl