Column Noortje: ‘Hoe was het jaar 2021 voor mij?’

Noortje van Lith is 24, heeft een beperking, ze studeert én werkt. Als vaste blogger schrijft ze regelmatig over haar belevenissen en haar mening over onder meer de Wajong. In deze blog kijkt Noortje terug op het afgelopen jaar.

Ook in 2021 heb ik mooie dingen mogen doen zoals meewerken aan de docuserie ‘Mari Staat Op’. Verder heb ik ook in de gemeenteraad mogen spreken over het verhogen van het minimumloon en heb ik de gemeente mogen adviseren in wat zij beter kunnen doen met betrekking tot de toegankelijkheid van mensen met een handicap. Ik vertelde in mijn vorige column dat ik ook een baan heb gevonden. Ik hoop dat ik dit jaar kan blijven om nog verder te groeien in wie ik ben en wat ik kan.

Eind vorig jaar is het coalitieakkoord gepresenteerd en daarin zag ik het streven naar een toegankelijke samenleving voor mensen met een handicap. Een mooi streven en daar sta ik natuurlijk helemaal achter. Maar ik zag dit ook in het regeerakkoord van 2017 staan en het is juist slechter geworden bleek uit een uitzending van pointer van 29 november.

De rechten van mensen met een handicap zijn er wel op papier, maar in de praktijk valt het echt vies tegen. Zo kun je als rolstoelgebruiker vaak geen restaurant bezoeken, omdat je er niet binnen kan of er is geen invalidetoilet aanwezig. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich hier wel bewust van. Het begint namelijk bij bewustwording en dan kan er verandering komen als het inzicht én de wil er is.

2021 was voor mij in meerdere opzichten een bijzonder jaar. Mijn eerst echte baan, meewerken aan een documentaire én het verwelkomen van twee nieuwe pups in huis. Ook ben ik blij dat mijn stem en die van anderen met een handicap vaker gehoord is, maar helaas nog steeds te weinig. Op tv hoor je hen nauwelijks, waardoor het toch voelt alsof zij een vergeten groep zijn.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl