Column Noortje: ‘Ik ben aan het nadenken over mijn toekomst’

Noortje van Lith is 25, heeft een beperking, ze studeert én werkt. Als vaste blogger schrijft ze regelmatig over haar belevenissen en haar mening over onder meer de Wajong. In deze blog deelt Noortje haar ervaringen over haar zoektocht naar een zelfstandige woning.

Ik denk regelmatig na over mijn toekomst, hoe en waar wil ik wonen. Maar ook waar wil ik werken en op welke manier wil ik werken. Wil ik thuiswerken of hybride werken, dus een deel thuis en een deel op een fysieke werkplek?

Ik ben nu net 25 jaar en woon nog thuis. Het is voor iemand die geen handicap heeft al erg lastig om een woning te vinden laat staan voor iemand met een handicap, waar ook veel aanpassingen voor nodig zijn in en rondom het huis. Denk bijvoorbeeld aan genoeg ruimte om te kunnen rijden met mijn rolstoel, automatische deuropeners, een verlaagde keuken of een ruime slaapkamer/badkamer.

Mijn wens is om met PGB zelfstandig te wonen, omdat ik op deze manier ook mijn eigen regie kan behouden. Ik wil bijvoorbeeld zelf kunnen bepalen wanneer ik uit bed ga, wanneer ik ga eten, wat ik ga eten etc.

Wat betreft een baan als ik op mezelf woon is het wel fijn om het op de hybride manier te doen denk ik. Ik wil graag onder de mensen wil zijn, maar het kost teveel energie om iedere dag te reizen. Verder hoop ik dat de overheid de regels gaat versoepelen wat betreft samenwonen. Als ik bijvoorbeeld ga samenwonen kan het zijn dat ik niet meer de hulp krijg die ik nodig heb. Er wordt dan gezegd dat mijn partner de zorg op zich kan nemen en dat zou ik juist niet willen. Ik ben namelijk van mening dat mijn partner mijn partner moet blijven en niet mijn mantelzorger moet worden.

Zo zijn er best wat zaken waar ik aan moet denken als ik op mezelf wil gaan wonen, dit zal voor veel mensen met een handicap herkenbaar zijn. Het is allemaal niet zo makkelijk. Waar ik wel blij mee ben is dat we in deze pandemie hebben kunnen ervaren dat thuiswerken ook goed mogelijk is.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl