Column Noortje: 'Woorden veranderen, de handicap niet'

Noortje van Lith is 24, heeft een beperking, ze studeert én werkt. Als vaste blogger schrijft ze regelmatig over haar belevenissen en haar mening over onder meer de Wajong. Deze blog schrijft ze over hoe belangrijk het juist wel kan zijn om het over je handicap te hebben

De handicap is er, die kunnen we wel weg willen stoppen, maar dat gaat gewoon niet. Het is een deel van onze identiteit. De handicap moet geen hoofdrol spelen, maar wel een bijrol.

Is het vervangen van woorden de oplossing? Ik denk van niet, omdat je dan de handicap als het ware weg wil stoppen. In mijn ogen lijkt het dan alsof het er niet mag zijn, omdat je geen verschillen wil zien, ik denk dat je de verschillen juist wel moet willen zien, want dat maakt juist ook dat mensen open durven zijn over iets wat ze moeilijk vinden of niet kunnen. Waardoor er juist meer rekening gehouden wordt met ieders behoeftes.

Op het moment dat je 'handicap' gaat vervangen voor uitdaging of bijzonderheid snappen mensen niet waar je het over hebt. Het kan namelijk ook zijn dat je ergens in uitblinkt. Terwijl het woord handicap gelijk duidelijk maakt dat men ergens in belemmert wordt. We moeten zorgen dat niemand meer negatief gevoel krijgt bij het woord handicap.

Overigens snap ik wel waar die negatieve lading vandaan komt. Nog niet zo heel lang geleden werden mensen met een handicap als zielig bestempeld en dat gebeurt helaas nog weleens. Dat komt ook doordat er vaak zinnen gebruikt worden in de politiek. Zoals de zin: Mensen met een arbeidshandicap hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Kunnen we dat niet beter ombuigen naar de arbeidsmarkt heeft een afstand tot mensen met een arbeidshandicap? Vaak doet degene met een arbeidshandicap er alles aan om aan het werk te komen, maar werkt de arbeidsmarkt hen tegen.

We moeten mensen bewust blijven maken van dingen waar we tegenaan lopen of rijden. Het zal een strijd van de lange adem blijven, maar we moeten hoop houden en mensen zonder handicap moeten ons helpen, want alleen zal het niet lukken. Als we de toegankelijkheid van Nederland zoveel mogelijk op orde hebben zijn mensen met een handicap ook zichtbaarder en zal er minder snel een negatieve lading worden gegeven aan het woord handicap. De buitenwereld zorgt er nu namelijk voor dat wij minder makkelijk kunnen meedoen. En dat moeten we samen bespreekbaar maken en oplossen.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl