Interview

Inkomsten naast de WW: onze expert legt uit hoe het zit

'Je gaat er financieel op vooruit als je gaat werken naast de WW'

Werken naast de WW kan voor werkzoekenden interessant zijn. Om ervaring op te doen, in een ritme te blijven, te netwerken én om extra geld te verdienen. Toch blijkt uit onderzoek van UWV dat werkzoekenden weinig kennis hebben van de regels rondom een bijbaan naast een WW-uitkering. Onze expert legt aan de hand van een aantal veelgestelde vragen uit hoe het zit.

Henri-Pierre in het kort

Naam: Henri-Pierre Pilot
Werk: Uitkeringsdeskundige WW
Bedrijf: 4 jaar werkzaam bij UWV
Opleiding: Studeerde Informatiekunde in Utrecht

Waarom zou ik werken naast de WW?

‘Allereerst ga je er meestal financieel op vooruit als je gaat werken naast de WW, zo’n 30 procent. Maar naast het feit dat je maandelijks meer inkomsten hebt, is het een fijn gevoel om weer als werkende mee te draaien in de maatschappij. Om zelfstandig in je onderhoud te voorzien en minder afhankelijk te zijn van de overheid. Bovendien is het mogelijk dat je vrijgesteld wordt van je sollicitatieplicht, iets dat werkzoekenden vaak heel zwaar en stressvol vinden. Dit is afhankelijk van je situatie en ter beoordeling aan je adviseur werk van UWV.

 

Wat houd ik over van mijn inkomsten naast de WW?

‘Stel je raakt werkloos en je verdiende 2000 euro bruto per maand. Jouw WW-uitkering wordt vanaf de derde maand 70 procent van 2000 euro, dus 1400 euro bruto (de eerste twee maanden is dit percentage 75 procent van je brutosalaris). Vervolgens vind je een baan, ga je werken naast de WW en verdien je daar 1200 euro per maand mee. Deze inkomsten trekken we af van je maandloon dat je voorheen verdiende, en daar betalen wij 70 procent van uit:

2000 euro minus 1200 euro = 800 euro

70 procent van 800 euro = 560 euro

1200 euro + 560 euro = 1760 euro

In totaal ontvang je dan 1200 euro + 560 euro = 1760 euro bruto. Als je niet zou werken naast de WW, zou je 1400 euro bruto ontvangen. Je gaat er dus 360 euro bruto op vooruit, ongeveer 30%.

 

Wat moet de Belastingdienst weten van mijn inkomsten naast de WW?

‘Begin je met een nieuwe baan naast de WW, pas dan je jaarinkomen aan op de website van de Belastingdienst. Dit is belangrijk, want de kans is groot dat je minder huur- en zorgtoeslag ontvangt doordat je meer verdient. Wil je het zeker weten, dan kan je ook een proefberekening doen voor je eigen situatie. Een ander punt van aandacht is de loonheffingskorting. Dit fiscale voordeel pas je toe bij één inkomstenbron, namelijk waar je het meeste verdient. Als je gaat werken naast de WW, moet je dit via een wijzigingsformulier bij UWV laten weten.’

 

Stuur bij twijfel je loonstrook mee, dan kijken wij even met je mee

 

Wat geef ik door aan UWV als ik ga werken naast de WW?

Als je gaat werken naast de WW, dan is het belangrijk dat je maandelijks doorgeeft aan UWV wat je verdient. Doe dit op basis van je zogenaamde verzekeringsloon, het SV-loon. Dit SV-loon heeft nog zo’n elf verschillende benamingen, wat het behoorlijk verwarrend maakt. We zien helaas vaak dat cliënten een onjuist nettobedrag doorgeven, waardoor ze de maand erna een terugvordering krijgen. Hieronder volgen enkele tips om je inkomsten juist door te geven.

 

Tips van de Expert

1. Pas je jaarinkomen aan op de website van de Belastingdienst als je gaat werken naast de WW.

2. Bekijk in de SV-loontabel wat andere termen voor SV-loon zijn. Check op je loonstrook of je een van deze termen herkent.

3. Stuur bij twijfel je loonstrook mee, dan kijken wij met je mee.

4. Vul je formulier Inkomstenopgave later in de maand in. Grote kans dat je werkgever het dan al kenbaar heeft gemaakt bij de Belastingdienst en het automatisch goed staat ingevuld.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl