Column Eric: 'Zo gaat de eerste werkdag voor Wajongers bij 1 Loket'

Eric van der Weg werkt bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eric is teamleider van programma 1 Loket binnen de ILT. Dit team bestaat deels uit Wajongers. Als vaste blogger neemt hij ons mee in zijn dagelijks werk en deelt zijn ervaringen. In zijn tweede blog schrijft hij over hoe de eerste werkdag van een nieuwe collega bij 1 Loket er uit ziet.

Vroeger ging ik vaak met het vliegtuig op vakantie, naar wat nu Noord-Macedonië heet. Bijna 2 uur vliegen en als je dan over het meer van Ohrid vloog, dacht ik: heerlijk de vakantie gaat beginnen. De mensen in het vliegtuig genoten van het uitzichten en slaakten kreten van ‘Oh’ en ‘Ah’. En dan… de landing is een feit, de wielen raken het asfalt op de landingsbaan, het geluid van de afremmende motoren zwelt aan en het vliegtuig komt rustig naast de hangar tot stilstand. Boven mij gaat er een lampje aan en er klinkt een ‘Pinggggg’. De deur van het vliegtuig opent en we lopen de trap af, de warmte tegemoet.

Nu denk je ongetwijfeld, waar gaat dit verhaal naar toe? Nou, het net beschreven gevoel, dat willen wij de mensen laten ervaren als ze komen werken bij 1 Loket van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Een zachte landing en een warm welkom. Als Wajongers bij ons komen werken,  zorgt een speciaal team genaamd EVA (Eerste/Einde Voorzieningen & Autorisaties) ervoor dat de nieuwe collega’s voorzieningen en ICT faciliteiten krijgen. Zij helpen nieuwe medewerkers ook op weg op de eerste werkdag.  

Daarna mag ik ze als teamleider hartelijk welkom heten en ze wegwijs maken bij 1 Loket. We starten met de adressengids aanmaken. Iedereen moet ze immers kunnen vinden en weten waar en wanneer ze werken. Daarna zetten we de e-mail actief en maken we een digitale handtekening aan, zodat ze snel en duidelijk kunnen communiceren. Vervolgens de Skype actief zetten, want daarmee kun je makkelijk schakelen met je nieuwe collega’s. Je moet je namelijk zo snel mogelijk welkom en thuis voelen. 

Vervolgens loop ik samen met de nieuwe medewerker het leerportaal door waarin ruim 200 trainingen kunnen worden gevolgd via e-learning. We starten er vaak met drie. De belangrijkste is de AVG-training (Algemene verordening gegevensbescherming), over het belang van beschermen van persoonsgegevens. Je moet namelijk goed weten wat je wel en niet mag delen binnen het ministerie.

We hebben de nieuwe medewerker nu meegenomen via de trap van het vliegtuig naar de ontvangsthal, de koffers opgehaald (IT inlogcodes) en zijn via de paspoortcontrole naar buiten gelopen waar hij/zij wordt opgevangen door de jobcoach. Die staat klaar om kennis te maken en om hem/haar te ondersteunen tijdens het werk. Jezelf thuis voelen en gezien worden en werken en leren voor een mooie toekomst: dat wens ik iedereen.

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl