Solliciteren met een beperking: hoe pak je dat aan?
Anoushik Davtyan is adviseur werk bij UWV. Ze heeft veel ervaring met het begeleiden van werkzoekenden met een beperking. Anoushik deelt graag haar praktische sollicitatietips.
‘Of je nu een WIA- of een Wajong-uitkering hebt, UWV helpt je graag bij het vinden van een passende baan’, zegt Anoushik. Voor begeleiding neem je contact op met een adviseur werk of een arbeidsdeskundige. ‘Het is niet zo dat UWV je op een presenteerblaadje een baan aanbiedt. Je moet het vooral zelf doen. De adviseur werk of een arbeidsdeskundige kunnen je wel helpen. Ze bekijken je belastbaarheid en vertalen dit in mogelijkheden voor het vinden van werk. Omdat vacatures vaak niet volledig bij iemand passen, helpen ze bij het op maat maken van een baan.’
Anoushik geeft veel sollicitatietrainingen en heeft 8 praktische tips:
1. Kies voor persoonlijk contact
Laat de mensen om je heen weten wat voor werk je zoekt, zodat ze met je mee kunnen denken. Kan iemand in je netwerk je vacaturetips geven, je ergens introduceren? Persoonlijk contact is een sterk sollicitatiemiddel.
2. Wees open tegen de werkgever
Informeer de werkgever over je arbeidsbeperking. Zo voorkom je misverstanden, communicatieproblemen en uiteindelijk ontevredenheid. Vertel wat jij wil delen. Je bent nooit verplicht om de hele diagnostiek te bespreken.
3. Geef aan wat je wel en niet kan
Heb je behoefte aan structuur en duidelijkheid? Kun je moeilijk grenzen stellen? Ben je niet goed in initiatief nemen? Geef het aan. Kijk ook goed of het werk dat je wil doen past bij je belastbaarheid. Voor een goed beeld van je mogelijkheden kun je bij UWV een gesprek aanvragen over je belastbaarheid. De meeste vacatures moeten passend gemaakt worden en ook dat kan in een gesprek tussen jou, een werkgever en een arbeidsdeskundige van UWV.
4. Vraag om hulp en begeleiding
Wat heb jij nodig om aan het werk te komen en blijven? Een werkgever kan via UWV een vergoeding voor voorzieningen krijgen als hij een werknemer met een WIA-, Wajong- of WAO-uitkering in dienst neemt of heeft. Het helpt als je zelf de mogelijkheden kent en die bespreekt bij een werkgever.
5. Vraag naar de financiële voordelen
Pak je het solliciteren helemaal zelfstandig op? Dan is het toch verstandig om bij UWV te informeren naar financiële regelingen voor werkgevers, zoals de no-riskpolis.
6. Maak gebruik van een proefplaatsing
Een nieuwe baan is behoorlijk wennen. Met een proefplaatsing wen je aan je werkplek en leert de werkgever jou kennen zonder dat dit gevolgen heeft voor je uitkering. Je krijgt toestemming voor een proefplaatsing van maximaal 2 maanden als je werkgever een intentieverklaring afgeeft. Dit betekent dat de werkgever je zeer waarschijnlijk een contract aanbiedt voor minimaal een half jaar, mits hij je geschikt vindt.
7. Meer kans op succes met goede begeleiding
Je kunt in een sollicitatiegesprek een verpletterende indruk maken. Maar eenmaal aan het werk kan een terugval zorgen voor een flinke tegenvaller, met ruzie, ziekmelding of ontslag als gevolg. Wil je directe ondersteuning bij de start van een baan? UWV kan jou en de werkgever helpen met het aanvragen van een jobcoach die jou begeleidt op de werkvloer.
8. Stap niet in de slachtofferrol
Het kan iedereen gebeuren dat iets je overkomt dat je leven verandert. Blijf positief, bereid je goed voor op wat je wil vertellen en ga uit van je goede kwaliteiten en eigenschappen. Kijk naar je mogelijkheden en niet naar je onmogelijkheden. Heb je moeite met solliciteren en jezelf presenteren? Vind je het lastig om over je kwaliteiten en belemmeringen te praten? Dan kan de adviseur werk, een arbeidsdeskundige of een adviseur van het Werkgeversservicepunt je helpen en samen het gesprek aangaan met een werkgever.
DENK OOK EENS AAN DE VOLGENDE TIPS:
- Zet je cv op werk.nl.
- Op werk.nl vind je diverse online trainingen en webinars die je helpen bij het solliciteren.
- Kun je jezelf goed presenteren? Val op door jezelf te promoten in een elevator pitch.
- Kijk voor meer tips over solliciteren op Werkbladmagazine.nl.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl