‘Mijn ontmoeting met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid’

Noortje van Lith is 24, heeft een beperking, ze studeert én werkt. Als vaste blogger schrijft ze regelmatig over haar belevenissen en haar mening over onder meer de Wajong. In haar eerste blog schrijft ze over haar ontmoeting met de staatssecretaris.

Ik ben Noortje. Noortje van Lith. En ik ben 24 jaar jong. Mij kun je misschien wel kennen van mijn brief aan Rutte. Ik schreef hem een brief, omdat ik boos was - en nog steeds ben - over het plan mensen met een arbeidsbeperking minder te betalen. Die brief heeft veel publiciteit gekregen en veel losgemaakt. Ik studeer Bestuursrecht via thuisstudie en werk ik 8 uur in de week voor stichting lobbyLokaal. Deze stichting helpt mensen met lobbyen.

Vorig jaar, november 2020, schreef ik de nieuwe staatssecretaris Bas van ’t Wout een brief. In deze brief heb ik mijn zorgen geuit over de participatiewet. Ik schreef onder andere dat de uitkering in de participatiewet te veel is om van dood te gaan en te weinig om van te leven. Naar aanleiding van deze brief kon ik samen met vier andere ervaringsdeskundigen in gesprek met de staatssecretaris.

Woensdag 13 januari 2021 was het eindelijk zover, wij mochten in gesprek met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Gelukkig kon dit online plaatsvinden zodat ik niet hoef te reizen, reizen kost voor mij meer inspanning dan de gemiddelde mens, omdat ik alles van te voren moet plannen.

Het gesprek begon later dan gepland, omdat de staatssecretaris in een uitgelopen overleg zat. Daardoor kon ieder van ons ook maar twee vragen stellen. We hebben allemaal aangegeven waar we zoal tegenaan liepen. Ik heb zelf aangekaart waarom het niet mogelijk is om voorzieningen als een jobcoach mee te nemen naar een volgende werkgever als men een baan verliest. Op deze vraag heb ik niet echt antwoord gekregen, maar ik heb deze vraag op de mail gezet en ik hoop dat ik hier een reactie op krijg. Verder hebben we het gehad over hoe het is om thuis te werken, sommige gaven aan dat zij het wel lastig vinden om digitaal te werken, anderen zeiden dat zij het wel prettig vinden, omdat ze meer energie overhouden als ze niet hoeven te reizen. De staatssecretaris gaf aan dat hij het zo nog niet bekeken had en dit zeker zou meenemen in zijn volgende overleggen. Volgens de staatssecretaris gaan er geen grote veranderingen meer plaatsvinden omdat het einde in zicht is.

Op 8 februari 2021 zal er nog een debat plaatsvinden over de participatiewet, waarin ze hopen dat ze nog een paar veranderingen kunnen doorvoeren. Omdat het einde van de kabinetsperiode in zicht is, is de kans klein dat er op dit moment grote veranderingen gaan plaatsvinden.

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl