Hoe praten over werk werkt bij psychische problemen
‘Arbeid als medicijn’ is een onderzoek dat gaat over hoe werk kan bijdragen aan gezondheid en herstel, maar ook de oorzaak kan zijn van het ontstaan en verergeren van psychische klachten. Ard van Oosten (55) - psychiater, bedrijfskundige en onderzoeker - deed dit onderzoek en vertelt erover in zijn columns. In deze column vertelt hij over hoe het helpt te praten over werk met je betrokken hulpverlener.
Wat werk met je kan doen
Van jongs af aan ben ik mij bewust van het belang van ‘werk’. Het besef iets moois te maken en te doen, ‘ertoe te doen’. Van waarde te zijn en gemist te worden als je er niet bent. Werken draagt niet alleen bij aan gezondheid, maar kan je ook helpen bij herstel. Dat werk ook een ‘giftige’ kant kan hebben, ben ik mij bewust. Arbeidsconflicten, pesten op het werk en geen juiste arbeidsomstandigheden kunnen leiden tot ernstige lichamelijke en psychische klachten.
Praten over werk met de module ‘Arbeid als medicijn’
Toen ik werkte als arts en later als psychiater, merkte ik dat het gesprek over werk nauwelijks of niet gevoerd werd met mensen die in hun leven vastliepen en met psychische klachten worstelden. Om hier iets aan te doen, hebben we met inzet van Akwa GGZ (Alliantie kwaliteit in de geestelijke gezondheidszorg) de module Arbeid als medicijn ontwikkelt. Zo willen wij het gesprek over werk tussen mensen met psychische problemen en de betrokken professionals op gang brengen en ondersteunen.
Lees ook de eerdere column van Ard
Leidraad met thema’s
Bij de ontwikkeling van de module hadden we eerst een soort kookboek voor ogen. Als je dit en dat in de juiste volgorde doet, komt het allemaal wel goed. Dat bleek heel naïef en niet realistisch te zijn. Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. En wat vandaag past, kan morgen weer anders zijn. We kwamen toen uit op een gespreksleidraad met daarin de thema’s die van belang zijn in het gesprek over werk. Denk hierbij aan thema’s als de betekenis van werk, jouw verhaal en hulpmiddelen.
Ards tip: Zorg dat je blijft praten over werk
Zorg ervoor dat je praat over (blijven) werken op het moment dat je worstelt met psychische klachten. En als je al in behandeling bent, het behouden of vinden van werk deel uitmaakt van jouw behandelplan.
Wat heeft aandacht nodig?
Door je met de leidraad voor te bereiden op het gesprek, kun je zelf aangeven wat er van belang is en wat aandacht nodig heeft. Gaat het om willen en nog niet kunnen?
Hulp nodig bij het gesprek aangaan met je hulpverlener?
Over Ard
Ard van Oosten (55) werkt als psychiater, bedrijfskundige en onderzoeker. Zijn onderzoek gaat over ‘Arbeid als medicijn’: Werk kan bijdragen aan gezondheid en herstel, maar kan ook de oorzaak zijn van het ontstaan en verergeren van psychische klachten.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl