Column Nicole: ‘Het maatschappelijk belang van een sportschool wordt onderschat’

Nicole Wezel is eigenaar van sportschool My Health. Als vaste blogger schrijft ze over haar werk voor en met Wajongers en WIA’ers. Haar derde blog gaat over Kim (42) die door chronische hoofdpijn in een diep dal terecht kwam.

Tijdens onze leefstijlinterventies horen wij dagelijks over de enorme impact die ziektes hebben op de levens van deelnemers. Het verhaal van Kim (42) is hier een treffend en pijnlijk voorbeeld van. Kim is een alleenstaande vrouw en heeft al bijna 3 jaar chronische hoofdpijn. Omdat ze zich niet langer dan 2 uur kan inspannen, zit ze inmiddels 5 maanden in de WIA. 

Kim: ‘Door mijn ziekte is mijn leven compleet veranderd. Op een zaterdagmiddag kreeg ik plotseling hoofdpijn en dit is helaas nooit meer weggegaan. De eerste dagen waren traumatisch, het leek wel of ik langzaam dood ging. Medicatie heeft de pijn gelukkig verminderd, maar helaas zijn de klachten nooit helemaal verdwenen.’

Hoe langer mensen ziek zijn, hoe geïsoleerder mensen gaan leven. De impact van een langdurige ziekte zijn ongekend. Alhoewel Kim haar ziekte een fysieke oorzaak kent, zijn de gevolgen voornamelijk mentaal.

’Wanneer je chronisch ziek bent heeft dit een enorme impact op je zelfbeeld. Het vertrouwen in jezelf is weg en vrienden of familie weten niet hoe ze je daarmee kunnen helpen. Je besluit er niet meer over te praten en gaat emoties wegstoppen. Langzaam verdwenen de belangrijkste mensen uit mijn leven, omdat ik me schaamde voor mijzelf.’ 

De hoofdpijn van Kim zorgde ervoor dat alles in haar leven wegviel. Binnen 2 jaar was Kim depressief, werkeloos en alleen. Het zijn de keiharde gevolgen van langdurige ziekte die duizenden Nederlanders nog altijd jaarlijks ondervinden.

Onderschat het niet: Een gebrek aan sociale contacten is net zo schadelijk voor de gezondheid als roken. Uit tientallen studies in de afgelopen decennia blijkt dat sociale isolatie de sterftekans verhoogt met 30 procent. In de lijst van de sterftefactoren kan het zo aansluiten in de rij van roken, hoge bloeddruk, obesitas, cholesterol en fysieke inactiviteit. Een ongezonde geest zorgt voor een ongezond lichaam. En zeker ook andersom. 

Onderschat het niet: Een gebrek aan sociale contacten is net zo schadelijk voor de gezondheid als roken.

Het sociaal maatschappelijke belang van een sportschool wordt vaak onderschat. Sportscholen zorgen ervoor dat de meest uiteenlopende bevolkingsgroepen elkaar ontmoeten zonder elkaar tegen het lijf te lopen. Een plek waar mensen hun hart kunnen luchten en waar ze zich gehoord voelen. Het praatje kan wonderen doen. Door het dagelijkse contact met Kim zijn haar klachten verminderd, terwijl de oorzaak van het probleem nog niet is verholpen. Het zijn de gevolgen van de combinatie sport en sociaal contact. Een gouden combinatie.

Toch is de realiteit hard. Duizenden Nederlanders hebben wekelijks moeite om rond te komen; laat staan abonnementsgeld van twee tientjes per maand te betalen om te fitnessen. Dan maar niet aan de gezondheid werken, waardoor duizenden mensen zieker worden dan nodig. Het is de realiteit van een van de meest welvarende landen ter wereld. 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl