Rondkomen aan het eind van het jaar

Hoe kom je de feestdagen door als je wat minder te besteden hebt? Samen met Karin Radstaak van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kwamen we tot een aantal handige tips.

 

1. Vind (LED)licht in de duisternis

In de donkere maanden van het jaar verbruiken we meer stroom, maar het scheelt als je er bewust mee omgaat. Laat bijvoorbeeld geen licht branden als je niet in de ruimte bent. En die gezellige kerstlampjes heb je tegenwoordig ook in led-variant. Duurzamer én ze gaan een stuk langer mee. Kijk hier voor meer tips om te besparen op elektriciteit en gas.

 

2. Weersta de verleiding

4 halen, 2 betalen, 50% korting op alles! In de online winkelstraat vliegen de aanbiedingen je om de oren. Een paar tips om niet te veel uit te geven:

  • maak een lijstje van dingen die je wilt kopen;
  • vergelijk prijzen van verschillende aanbieders;
  • stel van tevoren je budget vast en houd je daaraan;
  • Ga met contant geld op pad zodat je niet meer kunt uitgeven dan je wilt;
  • handige sites voor aanbiedingen zijn voucheralarm.comvoordeelmuis.nl en gratisaftehalen.nl.

Dreig je toch te bezwijken onder al dat leuks? Vraag jezelf af: heb ik dit echt nodig en wat gebeurt er als ik het niet koop? 

 

3. Niet huilen, maar ruilen

Waarom zou je cadeaus kopen als je ze ook kunt ruilen? Op de landelijke speelgoedmarkten van ‘Recycle Sint’ kun je gebruikte spelletjes en knuffels van je kind ruilen voor andermans speelgoed. 

Ruilen werkt ook tijdens een pakjesavond voor volwassenen. Laat iedereen iets inpakken wat hij of zij nog thuis heeft liggen en dobbel erom. Liever iets nieuws geven? Bespreek dan van tevoren het budget. Vanzelfsprekend kun je ook bij de plaatselijke kringloopwinkel of op Marktplaats terecht voor koopjes. 

 

4. Maak een feestdiner zonder fratsen

Samen eten is niet alleen gezellig, het is nog veel leuker (en voordeliger) als iedereen iets lekkers meebrengt. Houd je gerecht simpel, met producten van het huismerk en groenten en fruit van het seizoen. En bedenk: het oog wil ook wat! Besteed wat aandacht aan de opmaak en je gerecht ziet er nóg feestelijker uit.  
Doe inspiratie op voor goedkope kerstrecepten op bijstandsgerechten.nl.

Heb je geen zin om zelf te koken of ben je op zoek naar gezelschap? In buurt- en inloophuizen kun je vaak dineren voor weinig, ook tijdens de feestdagen. Leuk als je nieuwe mensen wil ontmoeten. Of kijk eens op thuisgekookt.nl, waar buurtgenoten aan elkaar worden gekoppeld voor het delen van verse maaltijden én een gezellig praatje.

 

5. Ga voor groen

Bessentakken, hulst, dennenappels: in de natuur vind je kerstversiering voor niets. Eventueel geef je je vondsten extra glans met een goudspray. Liever een kerstboom? Koop die dan zo laat mogelijk, des te meer kans dat je kunt afdingen. En die kerstballen koop je tweedehands. De allerbeste deals scoor je natuurlijk na de feestdagen in de uitverkoop. Dan heb je de versiering voor volgend jaar alvast binnen!

 

6. Maak goede geldvoornemens

Heb je nu weinig te besteden? Denk alvast na over je uitgaven voor de feestdagen. December is namelijk de maand om plannen te maken voor het nieuwe jaar, bijvoorbeeld door een begroting op te stellen. Zo heb je goed op een rij wat je volgend jaar aan inkomsten en uitgaven kunt verwachten. Misschien kun je maandelijks zelfs een klein bedrag opzijzetten voor de volgende decembermaand.

 

7. Verzeker jezelf van een voordeliger nieuw jaar

Het is een hoop werk en niet altijd even leuk, maar het kan echt lonen om eens in de zoveel tijd je verzekeringen te controleren. Waar ben je voor verzekerd en heb je dat echt nodig? Dat geldt natuurlijk ook voor je zorgverzekering. Op de site van het Nibud vind je daarvoor een handig stappenplan. Zorg wel dat je voor 1 januari overstapt.

 

8. Geniet

Het echte kerstgevoel krijg je niet van dure cadeaus of een uitgebreid diner. Waarvan wel? Uit volle borst meezingen met Mariah Carey ('All I want for Christmas...'), bijvoorbeeld. Met een kop warme chocolademelk op de bank naar een foute kerstfilm kijken. Een bordspel spelen met je buurvrouw of een goede vriend... Dus focus deze feestdagen op de kleine dingen waar je echt blij van wordt.

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl