Teun (34) is champagne-importeur. Je leest het goed. De voormalige IT’er maakte van zijn hobby zijn beroep. Hij importeert nu biologische en vegan champagne uit Frankrijk. In deel 1 van een drieluik: de start van zijn bedrijf.
‘Mijn hele leven ben ik al gefascineerd door champagne. Behalve dat ik het heerlijk vind, is het ook een bijzonder product. Ik raak er niet over uitgeleerd. En niet over uitgepraat. Ik wilde al heel lang iets doen met mijn liefde voor champagne. En dan het liefst iets anders dan anderen doen. De champagne die in Nederland wordt verkocht, komt vooral van grote champagnehuizen. Zij bezitten veel druivenranken en kunnen daardoor garanderen dat hun champagne jaar na jaar hetzelfde smaakt. Best saai, eigenlijk. Na het zoveelste glas Moët & Chandon dacht ik: dit moet spannender kunnen.’
Werk niet meer te combineren met beperking
Teun heeft neurofibromatose, een erfelijke aandoening waarbij goedaardige gezwellen op zenuwen kunnen ontstaan. Daardoor heeft hij minder energie en loopt hij moeilijk. ‘Mensen hebben wel eens tegen me gezegd dat ik vanwege mijn ziekte nooit een hbo-opleiding zou kunnen doen. Toch is me dat gelukt. Na twee mbo-opleidingen heb ik ICT & Media Design gestudeerd in Eindhoven. Daar leerde ik apps, websites en e-magazines maken. Na mijn studie heb ik twee banen gehad in de IT. Ik werkte 32 uur in de week en ontving daarnaast een gedeeltelijke Wajong-uitkering. Uiteindelijk lukte het me helaas niet meer om het werk te combineren met mijn beperking. Het was te vermoeiend. Daarnaast vond ik het ook best eenzaam. In de IT is de computer is je enige vriend.'
'Thuis borrelden de gedachten aan champagne bij me op'
Op naar Frankrijk
En toen zat Teun dus thuis. Zonder plan, maar wel met allerlei ideeën. De gedachte aan champagne borrelde bij hem op. 'Ik wilde ''iets'' met champagne, maar wist nog niet precies hoe en wat. Dus toen ben ik op een mooie decemberdag met mijn zus naar Frankrijk gereden. We bezochten verschillende kleine champagneboeren, waar we hartelijk werden ontvangen met een glas bubbels. De champagne van kleine huizen is zo anders dan de champagne van de grote huizen die in Nederland wordt geschonken. Complexer van smaak en - voor de fijnproever - altijd net even anders. Toen ik een boer sprak die zijn product graag in Nederland wilde verkopen, was de beslissing snel gemaakt: dát ging ik doen! Mijn eigen champagne importeren en verkopen. Met 10 doosjes champagne keerde ik huiswaarts. Dat was het begin van mijn bedrijf de Champagne Baron.’
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl