Nadia van den Heuvel (43) is eigenaar van multimediabedrijf Ictoria én bedrijf Xtoria: een plek waar mensen met een vermeende afstand tot de arbeidsmarkt zich kunnen ontwikkelen en door kunnen stromen naar andere bedrijven. Deze keer vertelt Nadia over het belang van netwerken, en ze geeft een kijkje in de keuken hoe ze dit bij Xtoria doen.
Als ondernemer in een rolstoel heb ik veel geleerd over het runnen van een sociale onderneming en het ondersteunen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze inzichten heb ik gebundeld tot 5 concrete punten en wil ik ter inspiratie met je delen. Nu het nieuwe jaar is begonnen en je jezelf misschien wel mooie doelen hebt gesteld. Maar ook gewoon als je het leuk vindt om een kijkje in onze ‘Ictoria-keuken’ te nemen, en hoe we de geleerde lessen toepassen in het dagelijkse leven.
Inzicht 1: motivatie en doorzettingsvermogen
Een belangrijk startpunt is het hebben van motivatie en doorzettingsvermogen. Of het nu gaat om het vinden van jouw ideale baan, werken aan je gezondheid of het oppakken van een nieuwe hobby. De eerste stap is dat je zelf initiatief neemt en vooraf nadenkt wat je wil bereiken en op welke manier. Dat doel is het startpunt van je motivatie. Met doorzettingsvermogen hou je je krachtig vast om jouw doel te bereiken, mits het natuurlijk haalbaar is. Voor mij betekent motivatie en doorzettingsvermogen dat ik voor iedere kans ga. Zo blijf ik vragen stellen tot ik een antwoord heb. Maar ook als ik bijvoorbeeld te maken krijg met tegenslag of iets als een langere reistijd, daar draai ik mijn hand dan niet voor om.
Inzicht 2: doorbreken van een cyclus
Door mijn werk heb ik geleerd dat niet iedereen dezelfde belevenissen en uitdagingen heeft. Iedereen beleeft de wereld vanuit een eigen perspectief en reageert daardoor anders op veranderingen, uitdagingen, stress en tegenslag. Met dit inzicht is het cruciaal om niet te oordelen over iemand en diegene ’s situatie. Mooier is om je open te stellen en daarbij oprecht te leren luisteren. Als je zelf in een bepaalde situatie vastzit, is dat niets om je voor te schamen. Probeer er met iemand over te praten en sta open voor hulp die wordt aangeboden. Zo kunnen cyclussen doorbroken worden. Als je meer wil lezen over de ervaringen van mensen die vastzitten in een cyclus van jarenlange hulpverlening, dan is het boek ‘De dag dat Peter de deur dichttimmerde’ een aanrader. Een collega-jobcoach tipte mij hierover.
Inzicht 3: maak zelf het verschil
Ergens het verschil in kunnen maken klinkt heel ‘groots’. Toch is het makkelijker dan je denkt. Of het nu gaat om het verschil te maken in iets in een privé-situatie of in je werk. Gaat iets bijvoorbeeld niet zoals je hoopt? Neem daarin je verantwoordelijkheid en kijk hoe je de situatie kunt veranderen. Bij Ictoria proberen wij zelf het verschil te maken met ‘duurzame inkoop’. Dat betekent dat we kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt een kans geven door meer werkgelegenheid te creëren voor mensen in kwetsbare posities. Iedereen verdient in onze optiek een kans op werk, ongeacht hun situatie.
Inzicht 4: leer ‘nee’ zeggen
‘Nee’ kunnen zeggen is een gezonde en krachtige manier om grenzen voor jezelf te stellen. Het klinkt misschien simpel, maar door bewust 'nee' te zeggen, zeg je 'ja' tegen jezelf. Hierdoor bepaal je zelf waar je jouw energie op richt en hoe jij je dag indeelt.
Voor mij is dit ook een gebied waar ik nog in kan groeien. Als er iemand voor mijn deur zit te wachten op de klapstoel, ben ik vaak geneigd om te helpen. Voor mij gaat de mens altijd boven de bedrijfseconomische waarde. Het zou een grote opluchting zijn als ik me geen zorgen meer hoef te maken over geld. Zo heeft iedereen weer een andere reden om ‘ja’ te zeggen in plaats van ‘nee’. Belangrijk is om je hiervan bewust te zijn en niet op alles automatisch ‘ja’ te zeggen.
Inzicht 5: datgene doen waarvan je energie krijgt Inclusie ondernemen als norm
‘Iets doen waarvan je gelukkig wordt’. Dat klinkt zo simpel en eigenlijk is dat het ook. Het kan bijvoorbeeld zijn in werk dat je blij maakt of je omringen met mensen bij wie je graag bent. Dingen doen waarvan je energie krijgt, kunnen helpen om je gelukkiger te voelen. Zelf krijg ik veel energie van inclusief ondernemen en impact maken op grote schaal. Inclusief leiderschap betekent voor mij dat we allemaal onze ego’s op een invalide parkeerplaats zetten en doen waar we goed in zijn. Mijn grootste ambitie is door samenwerking een mooie systeemverandering te realiseren met inclusief ondernemen als norm.
Tot slot, wat ik in al die jaren heb geleerd is dat je doelen willen bereiken, met vallen en opstaan gaat. Ook al heb je soms een heel duidelijk beeld hoe je iets wil doen. Het kan een uitdagende reis zijn. Maar het belangrijkste is: blijf het proberen en geef niet zomaar op. En vooral: geloof in je eigen kracht!
Wil je ook een eigen onderneming starten? Check deze 5 tips om je eigen baas te worden:
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl