Het bewaken van grenzen voor meer rust: ondernemen met een bipolaire stoornis
Nadya van der Sluis helpt organisaties inclusiever te zijn voor werkzoekenden met een psychische problematiek. Dat doet ze als ervaringsprofessional vanuit haar eigen bedrijf. In deze columns voor UWV deelt zij op verschillende vlakken haar kennis en ervaring, onder andere over hoe ze vanuit de Wajong haar weg vond naar het zelfstandig ondernemerschap. Dit keer vertelt Nadya over het bewaken van grenzenLees hoe ze hiermee omgaat en hoe ze haar motivatie inzet om haar bipolaire stoornis om te zetten in een kracht voor succesvol ondernemerschap.
Terwijl je dit leest heb ik net een zwangerschapsfotoshoot erop zitten. Ik ben met vervroegd zwangerschapsverlof en hierdoor geniet ik voor het eerst écht van het zwanger zijn.
Zoals jullie weten ben ik zelfstandig ondernemer én heb ik een bipolaire stoornis type I. Dan loop je soms tegen je eigen grenzen aan. Tijdens mijn eerste zwangerschap sprak ik, terwijl ik acht maanden zwanger was, voor het eerst op een congres voor 2000 zorgverleners. Na afloop reed ik direct door naar de Ardennen om te ‘stabiliseren’. Dit is één van mijn belangrijkste inzichten als ondernemer met een psychische kwetsbaarheid. Hierdoor ging ik mijn grenzen nog beter ging bewaken. Als ik dit niet doe kom ik in een manie, dit is een voorfase van een psychose. Door te stabiliseren kan ik voorkomen dat ik in een psychose raak.
Dit gaat nu veel beter. Nu, twee jaar later, heb ik namelijk een aanvraag voor een congres voor gynaecologen in Miami afgewezen, vanwege mijn zwangerschapsverlof. Pas over vijf maanden heb ik weer een aanvraag toegezegd. Ik mag dan spreken op een congres voor psychiaters in Tokyo, hoe vet!
Wil jij ook je eigen bedrijf starten vanuit de Wajong of WIA?
Van kwetsbaarheid naar kracht
Zeven jaar geleden wist bijna niemand van mijn bipolaire stoornis. Dit kwam doordat ik het zelf niet goed begreep en hierdoor niet kon uitleggen wat het was. Nu help ik zorgverleners met mijn ervaringen en hiermee ook indirect ervaringsgenoten. Dit is voor mij de definitie van groei.
Wat ik zo interessant vind aan ondernemen, is dat je op persoonlijk vlak veel sneller groeit omdat je voortdurend met jezelf wordt geconfronteerd. Tijdens mijn eerste zwangerschap merkte ik bijvoorbeeld dat sommige vriendschappen mij niks brachten. Niet alleen voor mij als persoon, maar indirect ook voor mijn bedrijf. Dit besefte ik pas toen ik andere online ondernemers ontmoette en merkte dat zij rekening hielden met mijn grenzen. Ik probeer, vanwege mijn aandoening, te veel positieve energie te vermijden. Dit is voor mij namelijk een trigger voor een manie. Ik heb nu vriendschappen die mij helpen om mijn energie in balans te houden.
Balans vinden tussen werk en vriendschap
Destijds had ik vriendinnen die steeds met dezelfde problemen naar me toe kwamen. Ze wilden bellen of langskomen en ik was altijd voor hen beschikbaar. Dit kostte mij veel energie. Stap voor stap leerde ik mijn grenzen te bewaken en mijn tijd én energie beter te verdelen. Dit werd nog belangrijker omdat ik niet alleen ondernemer was, maar ook moeder zou worden. Door deze veranderingen in mijn leven verloor ik een aantal vriendschappen, maar kreeg ik er waardevolle nieuwe voor terug. Nu heb ik meer raakvlakken met vriendinnen op persoonlijk én zakelijk gebied. Deze persoonlijke groei maakte mij niet alleen sterker als ondernemer, maar gaf me ook een kring van mensen om mij heen die echt bijdragen aan mijn welzijn en succes.
In mijn podcast kun je nu een aflevering luisteren met een mindsetcoach en hypnotherapeut Gino Ilondo, hierin bespreken wij hoe waardevol social media kan zijn.
Hoe online ondernemen vriendschappen creëert
Het leuke aan online ondernemen, is dat je ondernemers ontmoet waarmee je zoveel raakvlakken hebt dat je gaat samenwerken. Ik leerde vijf jaar geleden Janneke kennen. Zij was net haar bedrijf gestart, terwijl ze zelf aan het re-integreren was. Inmiddels ben ik trainer in één van haar onlinecursussen. Ook heeft zij bijgedragen aan mijn onlinecursus voor organisaties met werknemers in een re-integratietraject.
Doordat wij elkaar online tegenkwamen en zoveel samenwerken, is Janneke nu één van mijn beste vriendinnen geworden. Begin dit jaar had ik een terugval in Abu Dhabi. Janneke was de eerste die ik belde. Zonder aarzelen stond ze klaar om op het vliegtuig te stappen om bij mij te zijn. Dat terwijl zij in Portugal woont en we elkaar maar twee keer in het echt hebben gezien. Zo kan een online ontmoeting uitgroeien tot een waardevolle vriendschap.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl