Na 21 jaar raakte Jaap (64) zijn baan in de levensmiddelensector kwijt. Zijn passie voor koken kwam goed van pas in de zoektocht naar ander werk. Hij koos voor omscholing op latere leeftijd en is net klaar met een kookopleiding. Jaap: ‘Het is allemaal heel snel gegaan. UWV heeft voor mij nieuwe deuren geopend. Ik ben blij dat ze mij zo snel geholpen hebben.’
Allerlei banen heeft hij gehad in de levensmiddelenbranche. Van zelfstandig ondernemer met verschillende supermarkten tot een eigen delicatessen-groothandel. Jaap vertelt: ‘De laatste jaren werkte ik als accountmanager bij een groot levensmiddelenbedrijf. Daar ben ik ontslagen. Waarom is mij nog steeds niet duidelijk, ik denk dat het met mijn leeftijd te maken heeft. Ik ben nooit op de vingers getikt. Mijn prestaties waren goed, daar lag het niet aan. Toch moest ik na 21 jaar op zoek naar ander werk.’
Omscholing op latere leeftijd: carrièreswitch naar kok
‘Na mijn ontslag ging ik online op zoek naar ander werk. Ik zocht vacatures en meldde me bij UWV. Ik vroeg een gesprek aan over hoe de WW-procedure loopt, want ik had nog nooit zoiets meegemaakt. Tijdens die afspraak hebben we alles doorgenomen: mijn achtergrond, ervaring en hobby’s. Als vrijwilliger kookte ik altijd al voor alleenstaande ouderen. Dat beviel goed, ik hou ervan om lekker eten te maken voor anderen, óók voor grote groepen. Toen stelde UWV voor om een kookopleiding te doen. Dat zag ik wel zitten.’
‘Het enthousiasme van UWV werkt aanstekelijk. Ze hebben me echt op het juiste spoor gezet’
Traject van drie maanden
Jaap vertelt enthousiast hoe zijn omscholing verliep: ‘Ik heb de opleiding ’Koken in de horeca’ gevolgd bij Noorderpoort, een opleider in Noord-Nederland. Dat traject duurt drie maanden. Ik moest één dag in de week naar school en liep drie dagen in de week stage. Die stage was bij een hotel. Na afloop kon ik er blijven werken. Bij het regelen van de opleiding kreeg ik hulp van het Regionaal Mobiliteitsteam, waar UWV deel van uitmaakt.’
Overweeg jij de overstap naar een ander beroep?
Leerpunten van de opleiding
Wat vond Jaap het leukste van de opleiding? ‘De kennis die je opdoet en het koken zelf, hoe dat gaat. Ik heb verschillende snijtechnieken geleerd. Bijvoorbeeld om een ui in hele kleine blokjes te snijden. Of hoe je groente julienne snijdt. Ik weet nu ook hoe je zelf een quiche maakt met water en bloem. Maar je leert niet alleen over het klaarmaken van de gerechten, het gaat ook over hoe je ze presenteert. Daar heb ik volop mee geoefend en veel leerpunten uit gehaald.’
Vervolgstap: méér scholing
Stilzitten doet Jaap niet graag, dus maakt hij alvast plannen voor verdere scholing. ‘Er komt een vervolg op deze opleiding. Daar weet ik het fijne nog niet van, dus ik moet nog even zien of dat wat voor mij is. Ik ben wel van plan om zoveel mogelijk te leren in de arbeidsjaren die ik nog heb.’
Omscholing op latere leeftijd bereik je samen
‘UWV heeft me uitstekend geholpen’, zegt Jaap. ‘Ik had een fijn gesprek met mijn contactpersoon. We hebben alles doorgenomen. UWV was enthousiast en kwam met verschillende ideeën. Een paar dagen na het gesprek kreeg ik al een telefoontje met de vraag of ik interesse had in deze opleiding. Het enthousiasme was aanstekelijk en ze hebben me echt op het juiste spoor gezet. Ik ben blij dat we dit samen bereikt hebben.’
Omscholing op latere leeftijd: zo gaf Jan zijn baan een boost
‘Blijf actief, volg je hart’
Tot slot, wat zou hij anderen willen aanraden die twijfelen om verder te leren? ‘Wees niet bang voor omscholing. Volg je hart en doe wat je leuk vindt. Je moet zo lang mogelijk bezig blijven, onder de mensen. Ik heb regelmatig meegemaakt dat collega’s met pensioen gingen. Die kwamen dan thuis te zitten en kwijnden weg. Het is daarom belangrijk om actief te blijven.’
De carrière van Jaap
- Vers uit de schoolbanken gaat Jaap aan het werk in de levensmiddelenindustrie;
- Jaap werkt als zelfstandig ondernemer met supermarkten en een groothandel;
- Tijdens zijn loopbaan kookt Jaap graag voor ouderen;
- Na 21 jaar als accountmanager schoolt hij zich om tot kok;
- Tijdens en na zijn omscholing op latere leeftijd werkt Jaap als kok in een hotel.
Benieuwd of bijscholing ook iets voor jou is?
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl