Een gat in je cv? Dit doe je ermee
Als je na een periode van ziekte weer gaat solliciteren, zal de werkgever waarschijnlijk vragen naar het gat in je cv. Hoe ga je daarmee om? Tips van een ervaringsdeskundige, een sollicitatiegoeroe en een adviseur werk.
Arjan (52), ervaringsdeskundige: 'Door vrijwilligerswerk kon ik wennen aan het arbeidsproces'
‘Vanwege hartfalen, sarcoïdose en een ernstige depressie kon ik langere tijd niet werken. Ik moest noodgedwongen mijn bloemenwinkels in Amsterdam verkopen. Toen ik me beter voelde en weer wilde gaan solliciteren, stuitte ik op vooroordelen bij werkgevers. Opeens telde al mijn ervaring en kennis van de retail niet meer mee. Terwijl ik juist een enorm goede arbeidsmentaliteit heb. Vroeger stond ik zelfs met een dubbele longontsteking nog kerstbomen te verkopen.
Ik vond het frustrerend dat ik steeds werd afgewezen. Daarom ging ik als vrijwilliger aan de slag bij de Voedselbank. Het was voor mij een laagdrempelige manier om aan het arbeidsproces te wennen en weer onder de mensen te zijn. En zo kon ik aan toekomstige werkgevers laten zien dat ik niet heb stilgezeten. Uiteindelijk vond ik via een jobcoach een baan bij de groenvoorziening, en later bij een theater. Het liefst werk ik 40 uur per week; dat gaat helaas niet meer. Maar dat je ziek bent geweest, betekent niet dat je nooit meer kunt werken.’
Ton Vermin, Sollicitatielab: 'Eerlijkheid duurt het langst'
‘Een gat in je cv is alleen erg als er geen duidelijke reden voor is. Wees daarom altijd eerlijk bij een sollicitatie. Houd niet achter dat je ziek bent geweest en ga niet zitten sjoemelen met baantjes om het gat op te vullen. Geef op je cv en tijdens het gesprek zelf aan waarom je uit de running bent geweest en probeer dat om te draaien naar iets positiefs. Heb je een burn-out gehad? Dan kun je bijvoorbeeld zeggen dat je hebt geleerd met je perfectionisme om te gaan. Ben je uitgevallen door hersenletsel? Dan ben je nu misschien weerbaarder geworden en beter bestand tegen stress en tegenslagen. Als je het spannend vindt het gat in je cv aan te kaarten, bedenk dan: mensen die zich kwetsbaar durven opstellen, hebben een hogere gunfactor dan een blaaskaak die alles meent te weten. Het gaat de werkgever er niet om dat jij de allerbeste bent, het gaat hem erom dat hij met je kan samenwerken.
Werkgevers zijn ook geïnteresseerd in jouw competenties en ze willen graag weten wat jij kunt toevoegen aan het bedrijf. Iemand als Arjan, die in de retail heeft gewerkt, is klantgericht. Hij zou via de STARR-methode* zo concreet mogelijk kunnen beschrijven waar dat uit blijkt. Bijvoorbeeld: ‘In een paar jaar tijd heb ik mijn bedrijf uitgebreid van 1 naar 4 bloemenzaken.’ Of: ‘Binnen een jaar heb ik de omzet met 20% verhoogt.’ Geef concrete voorbeelden van je competenties, en het gesprek zal waarschijnlijk minder gaan over je ziekte. Het gaat dan over de toekomst.’
Kijk voor meer tips over omgaan met een gat in je cv op de website van SollicitatieLAB.
* STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie
Jan Witmer, adviseur werk bij UWV en trainer workshop Succesvol naar werk: 'Wees overtuigd van je kunnen'
‘Als je wegens ziekte niet (meer) kon werken, hoeft dat nog niet te betekenen dat je in die periode helemaal niets hebt uitgevoerd. Misschien heb je ‒ zoals Arjan ‒ vrijwilligerswerk gedaan, mantelzorg verleend of iemand op een andere manier ondersteund. Vermeld dit soort bezigheden en de bijbehorende taken sowieso op je cv. Of denk eens na over een vaardigheden-cv. In dit cv leg je de nadruk op je kwaliteiten, vaardigheden en prestaties, en blijft een tijdlijn (en dus het gat) achterwege. Misschien ben je betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse buurtfeest of heb je in het verleden nieuwe collega’s begeleid? Ook kun je in je motivatiebrief laten weten dat het voor de werkgever financieel voordelig kan zijn om iemand aan te nemen uit de WIA/WAO/Wajong-doelgroep.
Arjan ervoer vooroordelen van werkgevers, en dat is niet ongebruikelijk. Het is heel belangrijk dat je je niet laat ontmoedigen door afwijzing of eventuele beperkingen. Onzekerheid helpt je namelijk niet verder. Weet goed wat je (aan)kunt, waar je passie ligt, wat je wilt bereiken en waarom je zo graag bij dat ene bedrijf wilt werken. Die overtuigingskracht zal dan naar voren komen in je brief en tijdens je gesprek.’
Kijk voor een voorbeeld van een vaardigheden-cv op werk.nl.
Financieel CV
Met een financieel cv kun je alle financiële voordelen overzichtelijk aan de werkgever presenteren. Dit cv maak je met een online regelhulp.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl