Kunstenaar Wouter, man met duizend-en-een ideeën

Wouter van Donselaar (40) is kunstenaar, oorspronkelijk wilde hij kinderoncoloog worden. Door gezondheidsproblemen zag hij die droom jaren geleden in duigen vallen. Kunst is zijn nieuwe passie.

Wouter studeerde eerst biomedische chemie, daarna ging hij door met studeren om kinderoncoloog te worden. Tijdens zijn studie geneeskunde bleek algauw dat zijn droombaan onhaalbaar zou zijn. Heftige rugklachten die hij al vanaf zijn zestiende had, werden veroorzaakt door verschillende ziektes. Wouter moest geopereerd worden, er werd een hoop geknutseld met pinnen en schroeven, maar het lukte niet de pijn te verlichten. Met behulp van medicijnen moest hij leren leven met hevige pijn.

 

Weer kleur in het leven

Begin twintig en aan huis gebonden. Een moeilijke tijd waarin Wouter het ook privé zwaar te verduren kreeg. ‘Om mijn gedachten ergens anders op te focussen wilde ik iets creatiefs gaan doen. Van mijn vriendin en mijn schoonmoeder kreeg ik een schildersezel met de nodige spullen. Dat was het begin van mijn uit de hand gelopen hobby.’ Zijn emoties kon hij de vrije loop laten op het doek. ‘Ik maakte in die tijd veel gebruik van kleuren. Als ik erop terugkijk misschien wel doordat die op dat moment ontbraken in mijn leven.’ 

 

Positieve reacties

Van zijn naasten kreeg Wouter positieve reacties. Dit maakte hem nieuwsgierig naar wat anderen van zijn schilderijen zouden vinden. Hij plaatste een aantal doeken online, niet wetend dat het de website van een galerie was. Algauw ontving hij een telefoontje dat er iemand geïnteresseerd was in zijn werk. Zo begon het balletje te rollen. Hij exposeerde al snel in binnen- en buitenland en kreeg mooie opdrachten voor specifieke schilderijen, omdat deze mixed mediawerken zich hier uitstekend voor lenen.

 

Kunst kopen in plaats van een uitkering

Wouter kwam door zijn Wajong-uitkering geregeld bij UWV. Daar zag hij werken hangen van kunstenaars die hij net had leren kennen. Als ze van mij nou eens kunst zouden kopen in plaats van mij een uitkering geven, dacht Wouter. Ruim 10 jaar geleden al deelde hij deze gedachte met zijn coach. ’Zij heeft mij geholpen actie te ondernemen.’ De werken die bij UWV hangen, worden verzorgd via de Kunstuitleen Business Art Service. Wouter benaderde daarom de Kunstuitleen en zij gingen met hem in zee. Zo kwamen zijn werken alsnog, onder andere, bij UWV te hangen. Inmiddels heeft Wouter een gedeeltelijke Wajong-uitkering. ‘Mijn creatieve therapie werd mijn nieuwe passie en zodoende mijn werk. Daar ben ik trots op.’

 

Meest ideale werk in deze situatie

’Ik heb duizend-en-een ideeën, maar de uitwerking kost vaak te veel energie.’ Dat frustreert Wouter wel eens. Toch komen mede door zijn enthousiasme en openheid telkens mooie samenwerkingen op zijn pad. 

Voorbeelden daarvan zijn een veiling van kunstwerken voor de palliatieve zorg en een donatie van 3 kunstwerken met Lego-thema aan het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Zodoende combineert hij zijn passie voor kunst en de medische wereld.

Hij heeft momenteel een atelier aan huis: ’Dit is de meest ideale vorm van werk in mijn situatie. Aan huis schilderen wanneer ik wil en kan, en gaan liggen wanneer het nodig is.’ Zo kan Wouter zijn eigen werkdagen indelen. 

 

Wall of fame

Dankzij Wouter hangt niet alleen zíjn kunst binnen UWV, maar ook die van vele andere kunstenaars met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sinds 17 januari heeft hij zijn eigen ‘Wall of Fame’ op het UWV-hoofdkantoor in Amsterdam. Op de 23e etage is een gehele muur gewijd aan zijn werken. Een mooie blijk van erkenning. 

 

Tips voor andere kunstenaars en creatieven

Wouter was ‘kunstbuddy’ voor andere kunstenaars en hij deelt met hen tips & tricks m.b.t. het kunstenaarschap. Een paar van die tips: ‘Verschuil jezelf niet met je kunst in huis. Sta achter je kunst en treed ermee naar buiten.
Zorg dat je gezien wordt. Er is tegenwoordig zoveel concurrentie dat je een manier moet vinden om eruit te springen. Wees authentiek, gebruik social media en benader kunstuitleenbureaus.’

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl