Column

Column Nadya: Ondernemen met een bipolaire stoornis

Portret van Nadya van der Sluis
Gaby van Koningsveld

Nadya van der Sluis helpt organisaties inclusiever te zijn voor werkzoekenden met een psychische problematiek. Dat doet ze als ervaringsprofessional vanuit haar eigen bedrijf. In deze columns voor UWV deelt zij op verschillende vlakken haar kennis en ervaring, onder andere over hoe ze vanuit de Wajong haar weg vond naar het zelfstandig ondernemerschap.

‘Het is 3 uur ’s nachts als ik wakker word met allemaal nieuwe ideeën voor mijn eigen onderneming. Mijn hoofd draait op volle toeren met gedachten over: een andere website, een nieuw e-book en een nieuwe cursus. Verder vul ik in gedachten alvast het boodschappenlijstje aan voor de verjaardag van ons kind. Mijn hoofd is niet te stoppen.

 

Aanleiding voor de onrust in mijn hoofd is waarschijnlijk mijn sprekersklus van later op die dag. Ik ga spreken op een Mental Health Congres, een congres voor psychiaters van over de hele wereld. Het congres vindt in Parijs plaats, maar ik doe het online want inmiddels weet ik dat het spreken an sich al kan zorgen voor een manie (een manie is bij mij een voorfase van een psychose). En het afreizen naar Parijs in combinatie met een sprekersklus, kan voor mij al ontaarden in een psychose.

 

Vroeger kon de angst mij ’s nachts flink aanvliegen als ik voelde dat ik manisch werd. Dit was voordat ik moeder werd en ik nog niet wist welke tools ik kon inzetten om zelfstandig uit een manie te komen. Nu stap ik uit bed en schrijf ik al mijn nieuwe ideeën op. Dan kan ik die na het congres bespreken met mijn sprekerscoach, Nick Santonastasso. Terwijl ik schrijf, som ik ook alle vragen op die ik heb binnengekregen van ervaringsgenoten, naar aanleiding van mijn oproep op Instagram. De antwoorden op die vragen deel ik aan het einde van de maand in mijn podcast.

 

Vragen bespreken van ervaringsgenoten vind ik best een uitdaging, omdat mensen soms echt heftige traumatische gebeurtenissen delen. En soms vraagt een deel van hen ook advies over medicatiegebruik. Het is voor velen een schreeuw om hulp. Maar hoe graag ik ze ook zou willen helpen, toch verwijs ik ze altijd naar professionele instanties. Ik ben geen zorgprofessional en ambieer dit ook niet. Gelukkig krijg ik ook veel vragen van mensen die voor zichzelf willen beginnen. Die vragen vind ik fijner, want daar kan ik tenminste wel mee helpen.

 

Intussen is het half 5 ’s ochtends. Om wat meer rust in mijn hoofd te krijgen, neem ik een lange warme douche met een uitgebreide haar- en gezichtsbehandeling. Na het douchen doe ik een ochtendgebed. Inmiddels weet ik dat deze aanpak bij mij het beste werkt om een manie af te remmen. Een paar uur later ben ik klaar en neem ik nog een keer mijn lezing door, want ik heb weer balans in mijn energie. Slapen doe ik weer na het spreken tijdens het middagdutje van ons kind.’

Meer lezen van Nadia?

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl