Column Nicole: ‘Mijn sportschool helpt mensen met WIA/Wajong'

Nicole Wezel is 57 en is eigenaar van sportschool My Health. Als vaste bogger schrijft ze over haar werk voor en met Wajongers en WIA’ers. Haar eerste blog gaat over het idee achter My Health.

Daar ben ik. Nicole Wezel. Zomaar uit het niets een eigen column. Aangenaam. Het genoegen is wederzijds. Vooruit met de geit: 57 jaar op de teller en ondernemer. Sociaal ondernemer. Actief in een overvolle branche. Met My Health, een low budget sportschool met één vestiging in Breda. Mijn verhaal is een verhaal apart. Van een bewuste keuze voor het ondernemerschap is nooit sprake geweest. Meer de onverwachte uitkomst van een pijnlijke relatiebreuk

 

Een ‘gewone’ sportschool

My Health is begonnen als elke andere sportschool. Maar dan zonder duidelijk plan voor de toekomst, laat staan een door de accountant geaccordeerd businessplan. In het begin hoofd en hart in verwarring door de status. Financieel organisatorisch op de rand van de afgrond balancerend. Het hoofd denkt nee, het hart schreeuwt ja. Op grond waarvan? Sporten betaalbaar maken voor mensen met een kleine beurs. Een plek veroveren tussen de prijsvechters. Als gevolg van deze keuze pakt de beleving in de gym anders uit.

Een onbedoeld effect. Naar de sportschool om te sporten. Naar de gym om mensen te ontmoeten. De social gym. Het abonnement én de koffie vriendelijk geprijsd. Bij de koffie komen de gesprekken los. De eerste problemen liggen op tafel. De eerste welgemeende adviezen volgen hierop. Als je nu eens…

 

Eerst tijd voor een gezonde geest. De rest komt later wel.

 

Afstand tot de arbeidsmarkt

Zo is het gebeurd. Vanuit het hart, niet vanuit het hoofd. Een eigen filosofie en een eigen beleving. Een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten zonder elkaar tegen het lijf te lopen. Ontstaan zonder plan, zonder fundament. In een sneltreinvaart gaat de ontwikkeling verder.
In 2020 hebben wij een medische interventie ontwikkeld voor mensen die om welke reden dan ook een afstand hebben tot de arbeidsmarkt door fysieke, mentale en/of sociale problemen. De interventie is bedoeld voor mensen in de Ziektewet en mensen met een WW, WIA- of Wajonguitkering.

Deelnemers worden gedurende de interventie begeleid op het gebied van sport, voeding en sociale integratie. Dit realiseren wij door intensieve persoonlijke begeleiding, groepstrainingen en groepsactiviteiten.

 

Verhelpen van stress, eenzaamheid of depressie

Bij My Health Breda wordt sport als middel ingezet om subjectieve doelen te realiseren. Bijvoorbeeld het verhelpen van stress, eenzaamheid of depressie. Niet per se om fitter of sterker te worden. Iedereen is anders en heeft zijn eigen verhaal. In onze volgende columns zullen wij persoonlijke verhalen van onze deelnemers delen en hoe wij onze zorg aanpassen op deze verhalen. De focus ligt op vooruitgang, niet op prestatie. Eerst tijd voor een gezonde geest. De rest komt later wel.

Volgende keer vertel ik je het verhaal van Rob. Door een hartstilstand verloor hij het vertrouwen in zijn eigen lichaam en durfde hij niet meer alleen over straat. Rob is in 6 maanden een transformatie ondergaan en inmiddels weer aan het werk. In mijn volgende column vertel ik je hoe we dit samen met Rob hebben gerealiseerd.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl