Doe jij vrijwilligerswerk? Dit is wat je moet weten

Het is soms knap lastig om een baan te vinden die helemaal bij je past. Om de periode naar vast werk te overbruggen, is vrijwilligerswerk een mooie manier om werkervaring en sociale contacten op te doen. Je helpt anderen, betekent iets voor de maatschappij en het kan je zelf ook een stapje verder helpen. In sommige gevallen kan vrijwilligerswerk echter wel invloed hebben op je uitkering.

 

Vrijwilligerswerk is een zeer goed alternatief voor als je nog geen vaste baan hebt gevonden: het is goed voor je ontwikkeling en voor je cv. En je helpt anderen, ook niet onbelangrijk. Als je een WIA of Wajong ontvangt, dan heb je voor het doen van vrijwilligerswerk geen toestemming nodig van UWV. Maar het is wel goed om aan UWV door te geven als je vrijwilligerswerk doet of gaat doen. Het kan namelijk iets zeggen over jouw mogelijkheden om te werken. UWV bekijkt dan of het vrijwilligerswerk past in de afspraken in jouw werkplan. Word je begeleid door een re-integratiebureau? Geef het vrijwilligerswerk dan ook door aan jouw begeleider. UWV beoordeelt of het werk dat je doet vrijwilligerswerk is. Is het werk volgens UWV geen vrijwilligerswerk, dan bekijkt UWV of dit gevolgen heeft voor jouw uitkering.

 

Geef je onkostenvergoeding door aan UWV

Krijg je een onkostenvergoeding voor je vrijwilligerswerk? Houd er rekening mee dat je deze vergoeding in sommige gevallen moet doorgeven aan UWV. Er zit namelijk een maximum bedrag aan wat je naast je uitkering mag krijgen als vergoeding voor je vrijwilligerswerk. De vergoedingen mogen niet hoger zijn dan 180 euro per maand, en het totale bedrag mag niet hoger zijn dan 1.800 euro per kalenderjaar. Deze bedragen zijn inclusief een eventuele reiskostenvergoeding. Krijg je meer dan 180 euro per maand onkostenvergoeding en valt de vergoeding hoger uit dan 1.800 euro per jaar? Meld dit dan bij UWV. Een hogere vergoeding wordt namelijk gezien als betaald werk en heeft daarom gevolgen voor je uitkering.

 

Hoe geef je vrijwilligerswerk door?

Ga je starten met vrijwilligerswerk, of ga je meer of minder vrijwilligerswerk doen? Gebruik dan het wijzigingsformulier voor je uitkering om de wijzigingen door te geven. Doe dit binnen een week nadat je aan de slag bent gegaan als vrijwilliger, of als er veranderingen zijn in jouw situatie als vrijwilliger.

 

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl