Hoe ondernemen kansen biedt als je een beperking hebt

Als ondernemer bepaal je je eigen tempo, werkdruk en dagindeling. Dit is ideaal als je energie per dag wisselt. Blogger Noortje legt uit welke kansen ondernemen kan bieden als je een beperking hebt.

Een eigen bedrijf beginnen als je een chronische ziekte of beperking hebt, is mogelijk en kan zelfs een uitkomst zijn. Want als zzp’er kun je je eigen tempo, werkdruk en dagindeling bepalen. Dit is ideaal als je energie per dag wisselt. Bovendien heb je als zelfstandige de vrijheid om je talenten optimaal te benutten. Dit maakt het werk leuker. Zo krijg je een win-winsituatie: je werkt met plezier én je houdt je werk langer vol.

 

Hulp bij het starten van je bedrijf

Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen met het opstarten van je eigen bedrijf. Een voorbeeld is de Bart de Graaff foundation, ook wel bekend van het programma Je Zal Het Maar Hebben. Een andere organisatie die je kan helpen bij het opstarten van je bedrijf met een uitkering, is UWV. UWV kan je bijvoorbeeld advies geven over waar je op moet letten voordat je begint. Denk dan aan de gevolgen voor je uitkering, het inschrijven bij de Kamer van Koophandel en helpen met een lening als het niet lukt om deze via de bank te krijgen.

 

Voorzieningen om je werk te doen

Als zzp’er kun je in aanmerking komen voor bepaalde voorzieningen (of hulpmiddelen) om je te ondersteunen in het werk. Bijvoorbeeld speciale (spraak)software of een aangepaste bureaustoel of bureautafel. Soms kan het ook gaan om taxivervoer naar de werkplek. Als je gebruik wil maken van deze voorzieningen (of hulpmiddelen), moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

 

Ga in gesprek met mede-ondernemers

Persoonlijk denk ik ook dat het fijn is om vooraf te praten met meerdere mensen met een handicap, die een onderneming zijn gestart. Dan hoor je verhalen uit de praktijk en kun je makkelijker beslissen of ondernemen iets voor je is.

 

Overweging om te ondernemen

Zelf heb ik ook eraan gedacht om met een eigen bedrijf te beginnen. Ik wilde iets doen op het gebied van het VN-verdrag Handicap. Hierin staat centraal wat Nederland moet doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Ik wilde mij dan richten op het keuren van toegankelijkheid. Zo’n stap is natuurlijk spannend, en ik vroeg me dan ook af of ik opdrachten zou krijgen. Daarnaast stelde ik mezelf de vraag: als ik een opdracht kreeg, kon ik dan gemakkelijk op de locatie komen? Ik heb namelijk geen rijbewijs. Het waren veel dingen waarmee ik rekening moest houden. Daarom heb ik er toch voor gekozen het nog niet te doen.

 

Iedere situatie is anders

De situatie is natuurlijk voor iedereen anders. Misschien  zit jij in een andere situatie, omdat je mobieler bent dan ik. Of vind je het juist leuk om te onderzoeken wat er allemaal voor nodig is om voor jezelf te beginnen. Want het is natuurlijk wel heerlijk als je je eigen tijd kan indelen en je talenten daarin kwijt kunt.

 

Bewuste keuze om werkervaring op te doen

Voor mezelf heb ik besloten dat ondernemen misschien iets is voor in de toekomst. Later in mijn leven kan ik altijd nog beslissen om zelfstandige te worden. Bijvoorbeeld als ik wat meer werkervaring heb opgedaan. Mijn huidige werk bevalt heel goed, dus daar kan ik ook sprongen maken. Bij deze baan heb ik veel afwisseling in de werkzaamheden en dat is voor mij belangrijk om het vol te kunnen houden. 

 

Is ondernemen iets voor jou?

Bespreek dit eerst met je arbeidsdeskundige van UWV of je uitkeringsconsulent van de gemeente. Mijn belangrijkste tip: volg je droom! Daar word je gelukkig van én houd je wat je doet het langste vol.

Kijk wat er voor jou als ondernemer in spé mogelijk is naast je uitkering.

Over Noortje

Noortje van Lith studeert én werkt. Als vaste blogger schrijft ze regelmatig over haar belevenissen en haar mening over onder meer de Wajong.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl