Column Noortje: ‘De arbeidsmarkt heeft een afstand tot mensen met een handicap’
Noortje van Lith is 25, heeft een beperking, ze studeert én werkt. Als vaste blogger schrijft ze regelmatig over haar belevenissen en haar mening over onder meer de Wajong. In deze blog stelt Noortje voor om eens anders naar de arbeidsmarkt en maatschappij te kijken.
Noortje van Lith is 25, heeft een lichamelijke beperking, ze studeert én werkt. Als vaste blogger schrijft ze regelmatig over haar belevenissen en haar mening over onder meer de Wajong. In deze blog vertelt Noortje over de impact van de energiecrisis en hoe je een energietoeslag kunt krijgen.
Omdenken zorgt ervoor dat we ook anders gaan denken over bepaalde zaken. Zo wordt er in de politiek vaak gesproken over ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Dat zorgt ervoor dat het lijkt alsof de schuld van de afstand op de arbeidsmarkt bij deze mensen ligt, terwijl dat vaak niet het geval is. Ik zeg weleens, de arbeidsmarkt heeft een afstand tot mensen met bijvoorbeeld een handicap.
Als je het zo formuleert, ga je sneller de oplossing zoeken bij de arbeidsmarkt. Dat is hard nodig: want werkgevers vinden het nog steeds lastig om iemand met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Dat komt ook door alle ingewikkelde regels en administratieve lasten. Het is dus ook wel te begrijpen dat werkgevers het niet goed aandurven, maar dan ligt het dus aan de overheid en de arbeidsmarkt en niet aan de mensen die extra ondersteuning nodig hebben.
Hetzelfde geldt voor de maatschappij, de maatschappij heeft een afstand tot mensen met een handicap. De maatschappij is namelijk niet aangepast op mensen met een handicap, deze mensen kunnen bijvoorbeeld nooit spontaan ergens naartoe gaan, zoals een café. Dus als we meer gaan denken dat de maatschappij zich moet aanpassen, zullen we sneller dingen gaan veranderen.
Maar laten we ook kijken naar de voordelen. Met de vergrijzing die eraan komt zullen er bijvoorbeeld steeds meer mensen profiteren van bepaalde aanpassingen die voor mensen met een handicap gerealiseerd zijn. Ik denk dan altijd aan de knop om de deur automatisch open te doen. Als mensen beide handen vol hebben met boodschappen dan kunnen ze deur niet zo gemakkelijk open krijgen, met zo’n knop om de deur automatisch te openen heeft men alleen een elleboog nodig om de deur te openen. Zo zie je maar, dat wat van waarde is voor mensen met een handicap is vaak handig voor iedereen.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl