'Met kunst voel ik de verbinding met mezelf en de wereld'

Marjanne Geurtsen (63) is volledig arbeidsongeschikt en heeft een WIA-uitkering. Ze is zeer slechtziend en heeft Asperger, een vorm van autisme. Dat maakt het voor haar lastig om te communiceren met ‘de wereld’. Maar via haar kunst lukt haar dat tóch. Mensen kunnen genieten van haar schilderijen en tekeningen. Bovendien geeft ze les. ‘Ik ben er trots op dat ik ondanks alles iets kan betekenen voor anderen en voor mezelf.’

Al snel na Marjanne’s geboorte bleek dat ze allerlei allergieën had. Bovendien ontwikkelde ze, toen ze 5 jaar oud was, een progressieve slijmvliesziekte, die ook haar ogen aantastte. Daardoor doen haar ogen altijd veel pijn en gaat ze steeds slechter zien. Inmiddels is ze volledig blind aan het rechteroog en heeft ze met haar linker ongeveer 30 procent zicht, met een sterk vervormd perspectief. Op latere leeftijd werd er ook Asperger bij haar geconstateerd. Ondanks haar slechte gezondheid lukte het haar wel om haar hbo-plus-opleiding af te ronden en te gaan werken. Maar na 22 jaar moest ze daar toch mee stoppen.

 

Communicatie

‘Toen ben ik gaan nadenken: is er nog iets dat ik wél kan doen? Iets waar ik blij van word?’, zegt Marjanne. ‘Ik had vroeger eigenlijk al naar de kunstacademie gewild en zo kwam ik op het idee om kunstdocent te worden. Maar hier liep ik tegen mijn handicaps aan, waardoor ik niet alles kon doen wat ik wilde .’ Maar de kunst bleek toch iets te zijn waar ze veel aan heeft. Marjanne: ‘Mijn progressieve oogkwaal en Asperger maken communicatie voor mij dubbel lastig. Ik kan non-verbale signalen niet zien en ook slecht aanvoelen. Tekenen en schilderen werden voor mij een manier om te kunnen communiceren met mensen.’ Mensen kunnen niet alleen genieten van de kunstwerken die Marjanne maakt, maar kunnen ook les bij haar nemen. Ze geeft incidenteel les aan maximaal 4 personen.

Trots

Marjanne houdt zich naast tekenen momenteel vooral bezig met sumi-e, een Japanse schildertechniek die geworteld is in het zenboeddhisme. ‘Daarbij hoef je geen perfecte techniek te hebben. Het gaat erom dat je schildert vanuit de mogelijkheden die je hebt,’ zegt Marjanne. ‘Dat sluit perfect aan bij mijn eigen filosofie: kijken naar wat je nog wél kunt naast wat je níet kunt. Die vrijheid van kijken wil ik anderen ook meegeven. Ik merk dat sumi-e schilderen een manier is om verbinding te voelen met mezelf, de wereld en anderen. Ik ben er trots op dat ik, ondanks alles wat ik heb meegemaakt, toch iets voor mezelf en voor anderen kan betekenen.’ 

Meer over Marjanne

Bekijk Marjanne’s website voor meer informatie over haar kunst, exposities en een video waarin ze haar werkwijze en visie toelicht. Je kunt je ook aanmelden voor lessen bij Marjanne.

Meer kunst

Ben je ook kunstenaar?

En wil je verder groeien in je kunstenaarschap? Volg de gratis online training 'Het perspectief van de kunstenaar'.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl