Kunstactiviteiten en inspiratie

‘Kunst met perspectief’ is het hele jaar door zichtbaar. De winnaars van de afgelopen editie hebben deelgenomen aan rondreizende exposities in de regio. Binnen de UWV-kantoren is kunst van kunstenaars met afstand tot de arbeidsmarkt te zien. Sinds januari 2021 is de online training 'Het perspectief van de kunstenaar' beschikbaar op deze site.

Daarnaast zijn er verschillende kunstactiviteiten in het land van kunstorganisaties die 'Kunst met perspectief' ook een warm hart toe draagt. Via deze pagina blijven we je graag inspireren met tips en inspiratie en activiteiten in het land.

Gelukkig van Kunst

Wat betekent werkgeluk voor jou? Wellicht wel het maken van jouw unieke kunstwerk of het werken aan je kunstenaarschap. Het kunst maken draagt bij aan jouw zingeving. En de ander wordt gelukkig van het kijken en 'voelen' van jouw kunst. Het zet aan tot (creatief) denken. Kunst verbindt.

Deze 'Geluk' illustratie is voor UWV ontworpen door Jaqueline Storm. Jaqueline is een van de winnaars van Kunstcongres regio Midden 2019. Veel werkgeluk gewenst!

Geluk kaart

Online training: Het perspectief van de kunstenaar

Vanaf 7 januari is de online training 'Het perspectief van de kunstenaar' beschikbaar op deze website. Je bent van harte welkom om deel te nemen aan deze training. Deze training bestaat uit 4 workshops met video's en opdrachten over 'Ambities en obstakels', 'Waarom, hoe en wat?', 'Ik, mijn werk en de wereld', 'Mijn kunstenaarschap, de basis'.

Bekijk de workshoppagina voor meer informatie, de workshops en mogelijkheid voor online vragenuur.

Patrick Hamer

CULTUUR+ONDERNEMEN

Veel vragen die kunstenaars en creatieven hebben zijn niet standaard. Voor een succesvolle beroepspraktijk moet je je continu blijven ontwikkelen. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Het is prettig om af en toe met iemand van gedachten te wisselen hierover.  Veel vragen hebben te maken met het vinden van financiering. Vind de route naar financiering van jouw project, product of onderneming met de Culturele Financieringswijzer. Met de wijzer krijg je inzicht in welke financieringsmogelijkheden er bestaan voor jouw financieringsbehoefte. Wil je meer weten over financiering, vraag dan een orientatiegesprek met Cultuur+Ondernemen aan via de website. Daar kun je je ook aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol informatie en inspirerende verhalen.

Kunstenaar magazine en 'Altijd voor kunst'-nieuwsbrief

Kunstenaar Magazine heeft elke twee weken instructieve, inspirerende en informatieve artikelen en video's over beeldende kunst. De inhoud is actueel en oorspronkelijk, speciaal voor de lezers van Kunstenaar Magazine. Het is voor kunstenaars volledig gratis en lezers hebben ook toegang tot het voortdurend groeiende archief van instructieve en inspirerende artikelen en video's waarin je makkelijk kunt zoeken

'Altijd voor kunst' brengt je wekelijks het laatste kunstnieuws, diverse tips en aanbiedingen nuttig voor jou als kunstenaar! Bekijk de website voor meer informatie over onder andere online exposeren, kunstbeurzen en workshops en/of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kunstenaar Magazine

KUNSTLOC BRABANT - Kennis- en netwerkorganisatie voor Brabantse kunstenaars

'De ongekende kracht van verbeelding' Laat je inspireren door de vele betekenisvolle projecten van Kunstloc Brabant. Kunstloc Brabant wil zo veel mogelijk Brabanders deel laten nemen aan kunst en cultuur, want dat inspireert en verrijkt je leven. Als kennis- en uitvoeringsorganisatie voor Noord-Brabant zet Kunstloc Brabant zich daarom in voor het brede kunst- en cultuurveld. Van basisschool tot podium, en van professionele maker tot amateurkunstenaar. Ook stimuleren we de inzet van kunst en cultuur bij maatschappelijke vraagstukken zoals leefbaarheid, duurzaamheid en de zorg. Bekijk de vele projecten waar wij een bijdrage aan leveren. We bieden expertisenetwerk en toegang tot financiële ondersteuning.

Brievenbus kunst - vrolijke, unieke en betaalbare kunst op de deurmat

Vrolijkmakende kunst die uniek is, betaalbaar en door de brievenbus past: dat is brievenbuskunst. Het laat je op een laagdrempelige manier kennis maken met kunst en kunstenaars. Het is een platform waarop allerlei kunstwerken, die door de brievenbus passen, te vinden zijn.  Van leren landschapschilderijtjes en mdf-robotjes tot keramieken gevulde koeken en dierencollages. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Het zijn stukken die vrolijk stemmen. 'Kunst maakt blij'. Past jouw werk binnen dit concept en heb je belangstelling om deel te nemen als kunstenaar? Bekijk voor meer informatie en contactgegevens de website.

IKTOON: Toon je talent!

Iktoon deelt bijzondere verhalen van amateurkunstenaars uit Nederland. Mooie inspiratie, want kunst is van iedereen. Bekijk de verhalen via de website.Toon je talent!

Tentoonstelling

Beter met kunst - activiteiten van Beeldend Gesproken

Kunst met een verhaal - Beeldend Gesproken is dé plek waar professionele kunstenaars met psychische  gezondheidsproblemen een podium vinden om hun werk aan de man te brengen. Kunst speelt voor onze kunstenaars een vaak zeer belangrijke rol in het proces van herstellen uit mentale aandoeningen en later om hun geestelijke balans te behouden. Wij willen dat de kunst van onze kunstenaars de wereld in gaat en dat ze een volwaardige plek hebben in de samenleving.

Kunstuitleen | Galerie Beeldend Gesproken in de De Hallen Amsterdam organiseert regelmatig exposities en activiteiten. Houdt de website in de gaten voor actueel nieuws en lees het interview met kunstenaar Karwan Abdulla.

Inspiratie van Toekomstdenken

Het talentontwikkelingsproject Toekomstdenken is afgesloten. In het CBK Emmen was een eindtentoonstelling met werken van de 18 geselecteerde kunstenaars die het masterclass-traject hebben gevolgd, maar deze kon vanwege de coronamaatregelen helaas niet bezocht worden. Graag willen we dit mooie project wel in het zonnetje zetten. Laat je inspireren door de film van de eindexpositie die je kunt zien op YouTube en onderaan de pagina van Toekomstdenken vind je foto's van alle exposities. 
Toekomstdenken was een project met een inspirerend programma voor amateur- en professionele schilders, beeldhouwers, filmers en fotografen in Drenthe en Overijssel. 

Het project Toekomstdenken was een samenwerking tussen Stichting Beeldruimte in Overijssel en K&C.

Inspiratieverhaal van Tys Damhuis

'Ik ben niet zielig. Ik ben wie ik ben en zeg 'kijk eens naar wat ik wel kan!'. In 2013 werd bij kunstenaar Tys Damhuis uit Deventer een soort van autisme en dyslexie geconstateerd. 'Ik heb geen 24 uur per dag zeven dagen per week zorg nodig. Ik heb een babbel en zoek mijn weg wel'. Tys deelt zijn verhaal over autisme via vlogs voor GGNet. Bekijk de video's op YouTube.

Tys maakt fotokunst en ook landschappen van karton. Daarnaast wil hij graag met zijn werk en juist ook zijn verhaal, anderen bewuster maken. Over kunst en over autisme en dyslexi. Hij vindt het belangrijk dat men naar elkaar luistert. 'Ik ben bezig met het aanbrengen van structuur en ritme in mijn leven. Ik heb gelukkig een goede arts bij het UWV die zegt dat hij wil kijken naar mijn kwaliteiten, daar ben ik blij mee. Ik voel mij niet eenzaam. Als je met eenzaamheid om kunt gaan, weet je wat vrijheid is. Lees het volledige interview op de pagina van Deventer Post en de website van Tys Damhuis.

Tys Damhuis

Special Arts en inspiratiebulletin en Blijgoed

Special Arts richt zich op kunst en handicap. De stichting bevordert dat alle mensen met een handicap aan kunst kunnen doen en dat ze hun talenten daarvoor kunnen ontwikkelen. Special Arts brengt je tweewekelijks inspiratie middels hun inspiratiebulletin. Wil je deze ook ontvangen in je mailbox, stuur dan een e-mail naar aanmeldingen@specialarts.nl.

Alle eerdere edities kun je ook online terugkijken. BlijGoed is het verkoopplatform van toegepaste kunstproducten gemaakt door creatieven bij dagbestedingsateliers in het land. Het is een initiatief van SpecialArts.