Tot €1.000 voor scholing: zo kun je STAP-budget aanvragen

Neem zelf de regie over jouw carrière door scholing. Een opleiding is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van je kennis en vaardigheden maar zorgt ook dat je aantrekkelijk blijft voor werkgevers. Je kan met het STAP-budget tot maximaal €1.000 subsidie ontvangen voor een opleiding of training, zolang er budget is. In dit artikel vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het STAP-budget. En hoe STAP-budget aanvragen werkt.

Foto van een man die informatie opzoekt over het STAP-budget. Met het STAP-budget neem je zelf de regie over je carrière door scholing. Zolang er budget is, kan je een vergoeding van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen om aan je opleiding te besteden.

Let op! De STAP-regeling stopt na 2023. Bezoek voor de meest actuele informatie de STAP-website.

Wat is het STAP-budget?

STAP-budget is een subsidie voor scholing. Met dit budget kun je je positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Ieder kalender jaar kun je eenmalig het STAP-budget aanvragen. Je kunt een vergoeding van maximaal €1.000 per jaar aanvragen zolang er budget is. Let op! De STAP-regeling is alleen nog in 2023 beschikbaar.

 

Wanneer kom ik in aanmerking voor STAP-budget?

Er zijn een aantal voorwaarden om recht te hebben op het STAP-budget. Je gekozen scholing is een OCW-erkende scholing en start minimaal 4 weken na de datum van je aanvraag. Je bent ouder dan 18 jaar en ontvangt nog geen AOW. Je hebt in de afgelopen 24 maanden in Nederland gewerkt, gewoond of een uitkering ontvangen.

Weten of jouw opleiding in aanmerking komt voor het STAP-budget?

Voor welke opleidingen kan ik STAP-budget aanvragen?

De lijst met opleidingen waaruit je kunt kiezen staan in de scholingregisters van het ministerie van OCW.

 

Hoe kan ik mij oriënteren op kansrijke beroepen in mijn regio?

Dat kan op werk.nl. Hier krijg je een totaaloverzicht van alle beroepen met veel kans op werk. Je kunt deze beroepen bekijken per regio, sector en werkniveau. Per beroep is aangegeven wat het beroep inhoudt, welke vaardigheden nodig zijn voor het beroep, welke werkzaamheden horen bij het beroep en meer. Deze informatie kun je gebruiken om gericht een opleiding of cursus te gaan volgen.

 

Hoe bereid ik me voor op een STAP-aanvraag?

Je kunt alleen STAP-budget aanvragen voor OCW-erkende scholingen. Na je inschrijving voor de opleiding, cursus of training krijg je van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs. Dat heb je nodig om je STAP-budget aan te vragen bij UWV. Voor de aanvraag bij UWV heb je je DigiD nodig. Start je aanvraag via het STAP-portaal.

 

Je kunt een vergoeding van maximaal €1.000 per jaar aanvragen zolang er budget is.

 

Wanneer kan ik STAP-budget aanvragen bij UWV?

De laatste aanvraagperiodes van het STAP-budget staan gepland op 18 september en 15 november 2023. Zolang er in die periode nog budget beschikbaar is kun je een aanvraag doen. Bekijk de STAP-website voor de meest actuele informatie.

 

Waar kan ik STAP aanvragen?

Heb je je STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider ontvangen? Ga dan naar ons digitale aanvraagloket

STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider ontvangen?

Heb je moeite met het doen van een aanvraag voor het STAP-budget?

Loop bij ons binnen bij een van de UWV-kantoren. We helpen je graag met het beantwoorden van je over de STAP-regeling of met ondersteuning bij het doen van een aanvraag. Hiervoor kun je gewoon binnenlopen. Wil je hulp bij het doen van een aanvraag? Neem je DigiD mee en zorg dat je je hebt ingeschreven bij een opleider en dus in het bezit bent van een STAP-aanmeldbewijs.

 

Wat zijn mijn verplichtingen als ik STAP-budget toegekend krijg?

Wanneer je STAP-budget toegekend krijgt, moet je er alles aan doen om de scholing af te ronden. Een scholing is (succesvol) afgerond als je een certificaat of diploma hebt behaald. Lukt het bijvoorbeeld niet om de scholing geheel of op tijd af te ronden? Geef dit dan aan ons door. Wijzigingen of meldingen kun je doorgeven via Mijn STAP-budget.

 

Waar kan ik terecht met meer vragen?

Als je hier geen antwoord vindt op je vraag, dan kun je telefonisch contact opnemen via 088 – 898 2202. Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Let op: de informatie op deze pagina kan verouderd zijn.
Raadpleeg voor de laatste informatie rondom wet- en regelgeving altijd www.uwv.nl

Meer over