Interview

Waarom word ik steeds afwezen bij sollicitaties?

Foto van experts Tomas de Graaf en Burna Engelgeer.

Bewijzen kun je het niet, maar soms heb je het gevoel dat je bent afgewezen om een andere reden dan jouw kennis en vaardigheden, bijvoorbeeld vanwege jouw leeftijd of achternaam. Hoe ga je hiermee om? Experts Tomas de Graaf en Burna Engelgeer geven praktische tips.

De redenen waarom je naar je gevoel wordt afgewezen na een sollicitatie

Burna: ‘Te oud, overgekwalificeerd, hun achternaam, afkomst of beperkte taalvaardigheid. Ook wordt het niet bezitten van een diploma, terwijl iemand wél dat niveau heeft op basis van werkervaring, regelmatig genoemd.’

 

Wat je het beste kan doen als je het idee hebt te zijn afgewezen vanwege bijvoorbeeld je leeftijd of achternaam

Tomas: ‘Als je het idee hebt dat je vanwege je leeftijd wordt afgewezen, leg dan op je cv niet de nadruk op je leeftijd. Laat cursussen die je lang geleden hebt gedaan, zoals een verouderde computercursus of een typediploma, achterwege. En in je profiel benoemen dat je twintig jaar bij dezelfde werkgever hebt gewerkt, interesseert het bedrijf waar je solliciteert vaak niet. Die wil weten wat jouw kwaliteiten zijn! Leg daar de focus op.’

Burna: ‘Speelt overgekwalificeerd zijn naar jouw idee een rol? Overweeg dan om jezelf als interim kandidaat of ZZP-er aan te bieden. Iemand op basis van expertise inhuren voor een ‘losse’ klus in plaats van met een vast contract en een vast salaris kan een verschil maken. Een andere manier om ‘warm’ binnen te komen, is om een recruiter in te schakelen die jou voorstelt.'

 

'Hoe kort zo’n eerste gesprek ook is, het levert altijd iets op en kan helpen bij het bepalen van de juiste aanpak.'

 

'Als je denkt vanwege je afkomst of achternaam te zijn afgewezen, doe dan bij een volgende sollicitatie goed vooronderzoek. Wat wordt er over dat bedrijf gezegd? Wie werken er zoal? Kijk verder of jij, of een contact in jouw netwerk, iemand kent die bij het bedrijf werkt of heeft gewerkt en regel een koffie-afspraak. Kortom: laat je gezicht al een keer zien. Of – als je vooraf liever een telefoontje pleegt – zorg voor een stem bij een naam. Als zo’n eerste contact goed verloopt, herinneren ze jou van dat prettige gesprek en heb je je eigen kruiwagen geregeld.’

Tomas: ‘Sowieso is het altijd goed om even te bellen en vragen stellen voordat je solliciteert. Hoe kort zo’n gesprek ook is, het levert altijd iets op en kan helpen bij het bepalen van de juiste aanpak. Als jij in dat gesprek een goede indruk op iemand hebt gemaakt, heeft dat meer impact dan alleen een cv met naam, leeftijd of achtergrond. Vergelijk het met een feestje waar je nieuwe mensen ontmoet. Je legt eerst contact en voelt of er een klik is. Pas daarna wissel je verdere informatie uit.’

 

Wat je het beste kan doen als je bent afgewezen na een sollicitatie

Tomas: 'Zorg dat je directe feedback krijgt, anders blijft het bij een interpretatie en ga je misschien zelf (onterecht) dingen invullen. Al is het niet altijd leuk om de waarheid te horen, het helpt je wel verder. Stel hierbij neutrale vragen, zoals: ‘Waarin maakte iemand anders het verschil?’ In plaats van: ‘Waarom ben ik het niet geworden?’ Probeer altijd te bellen, want niet geschoten is altijd mis. En leer op een andere manier kijken: jij bent niet afgewezen, maar het bedrijf heeft voor een andere kandidaat gekozen.’

 

Praktische tips voor werkzoekenden die vaak afgewezen zijn bij het solliciteren

Tomas: ‘Bijna elke deelnemer in de sollicitatietrainingen die wij geven, is eigenlijk te bescheiden. Probeer dat niet te zijn! Een vraag waar veel mensen moeite mee hebben, is bijvoorbeeld: ‘Waar ben jij goed in?’ Benoemen waar je trots op bent, werkt dan beter. Je vertelt makkelijker over projecten waar je fijn aan hebt gewerkt en waarbij je voelde dat alles soepel verliep. Vergroot verder je zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te gaan doen. Daar heb ik ook persoonlijk goede ervaringen mee. Die positieve energie neem je mee in je sollicitaties.’

Op zoek naar meer tips bij het solliciteren?